2018. május 1., kedd

2018.04.29. Dr. Pafkó Tamás - Elkötelezettség és felelősség

"Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van." Máté 25:29



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


Elkötelezettség és felelősség


Alapige: Máté 25:14-30

Mindannyian tökéletesen gazdagok vagyunk, és mindennel rendelkezünk, amire szükségünk van. Gazdagságunk forrása a Menny, amelynek kincsei teljességükben elérhetőek a számunkra Jézusban. Jézus ránk bízta a Menny képviseletét az Őt nem ismerők felé. Valójában mennyire vesszük komolyan az elhívásunkat? Olyan komolyan vesszük Atyánk képviseletét, amilyen komolyan ránk bízta?
  

1.  Isten elérhetővé tette számodra a Menny gazdagságát
– Gazdálkodj vele!

a.       Az emberek ki vannak éhezve a szeretetre, a megbocsátásra, az elfogadásra, és az örök élet üzenetére. Gyakran az Istennek szolgáló, megtért emberek is ezek után sóvárognak – pedig, minél jobban ismerjük az élő Istent, annál inkább elérhető lesz számunkra a Menny gazdagsága. A Mennyei királyság az a tökéletes világ, ami kifogyhatatlan erőforrásokkal rendelkezik. Amíg ezt nem merjük elhinni, szeretet-, megbocsátás- és elfogadás-hiányunk lesz.
b.      1 talentum 16 évi bér volt. 3 talentum 48, 5 talentum pedig 80 évi bérnek felelt meg, amely egy teljes élet fizetése. A példázatbeli úr a teljes vagyonát bízta szolgáira, mindent, ami az övé volt – nem zsebpénzt bízott tehát rájuk. (Később ezt nevezi Jézus kevésnek ahhoz képest, amit majd a Mennyben ránk bíz.)
c.       Isten különbözőnek teremtett bennünket, és különböző mértékben kaptuk a következőket is:

-   Adottságok: a velünk született képességeink, amelyeket gyakorlás útján kibontakoztathatunk;
-  Gyümölcsök: a Szentlélek bennünk való munkája nyomán kiformálódó pozitív jellembeli tulajdonságok;
-    Ajándékok: természetfölötti képességek Krisztus testének építésére;
-   Talentumok: Isten Királyságának képviseletére szóló felhatalmazás és felelősség – ebből legalább egyet mindenki kapott.

Mindannyian felelősek vagyunk gyarapítani Isten országát, mert mindent megkaptunk hozzá, hogy ezt kivitelezhessük. „Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban.” (Efezus 1: 3) Isten azzal bíz meg bennünket, hogy ezt a ránk bízott mérhetetlen gazdagságot fektessük be emberekbe, mert Isten Királysága így gyarapszik. Minden egyes ember, aki a mi munkánk nyomán Istennek adja a dicsőséget, az Úr vagyonát gyarapítja.

2.  Isten megismerhetővé tette magát a számodra
– Ismerkedj meg vele!

a.    A pédázatbeli úr nem mondta meg, hogy mit tegyenek a vagyonnal, de a szolgák (főtisztviselők) tudták, hogy mire való a pénz, mert az úr közvetlen környezetében láthatták, hogy Ő hogyan gazdálkodik – csak azt tették, amit az úrnál láttak.
b.    A két jól gazdálkodó szolga számára természetes volt, hogy azt teszik, amit az úrtól láttak, mert jól ismerték őt. Egyedül az a szolga hivatkozik arra, hogy ismeri az urat, aki elássa a talentumát, de kiderül, hogy végzetesen félreismerte őt.
c.     A mi Isten-képünk is alapvetően fogja meghatározni, hogy mennyire akarunk róla beszélni másoknak. Pontosan annyit és úgy tudunk bemutatni Isten Királyságából, amennyit és ahogyan mi ismerjük Istent.
-    Nem mindegy tehát, hogy ismereteink vannak-e Istenről vagy valóban ismerjük-e Őt. Ha tapasztalataink alapján beszélünk Istenről, az Ő szeretetéről, az Ő elfogadásáról, és arról, hogy nekünk hogyan bocsátott meg, akkor ez más számára is vonzó lesz. „Az ő isteni hatalma megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket.” (2Péter 1: 3)
-    Ha csak bizonyságot akarunk tenni valakinek, de mi magunk valójában nem ismerjük Isten, Nem Rá támaszkodunk, nem fogunk tudni beszélni Isten irántunk való szeretetéről. A torz Isten-kép (a félelem) megfojtja a missziót, pedig „Levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és felöltöztétek az új embert, aki Teremtője képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt.” (Kolossé 3: 9-10)



3.  Isten rád bízta a Menny képviseletének felelősségét
– Élj vele!

Óriási a felelősségünk. Mindennel – a beszédünkkel, a mimikánkkal, a hanghordozásunkkal – az Urat képviseljük. Nem vagyunk hibátlanok, és eközben elbukunk, de Isten kegyelméből felállunk, és folytatjuk a küldetést. Egyikünk sem Jézus, de próbálunk a nyomdokaiban járni, mert Ő szeret, megbocsát, elfogad.
a.    Akik igazán megismerték Istent, felbátorodnak, és cselekszenek. „Az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekszik.” (Dániel 11,32)
b.    Nagy tehát a felelősségünk, mert Istent megismerve az ő szavait adhatjuk tovább. „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem utasít el, azt utasítja el, aki elküldött engem.” (Lukács 10:16)
c.     Jézus nem véletlenül mondja, hogy a Mennyben sokkal többet fog ránk bízni: „Jól van jó szolgám, mivel hű voltál a kevésen, legyen hatalmad tíz város fölött!” (Lukács 19: 17)
Jézus nyilvánvalóvá teszi, hogy Ő a hűséget gazdagon megjutalmazza, de ehhez túl kell látnunk a látható világ határain.

A hűség (ragaszkodás) Isten ismeretéből táplálkozik. Minél jobban ismerjük Istent, annál valóságosabb lesz számunkra a Menny és annak gazdagsága, és annál természetesebb a küldetés, amelyben járunk.