2021. május 15., szombat

2021.05.09 Révész Lajos – Ahonnan te sem szeretnél visszajönni

Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: „Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért? Mert eljön az Emberfia Atyja dicsőségében angyalaival együtt, és akkor megfizet mindenkinek cselekedetei szerint. Bizony, mondom néktek, hogy vannak az itt állók között némelyek, akik nem ízlelik meg a halált addig, amíg meg nem látják az Emberfiát, amint eljön az ő országával.”
Máté 16:24–28

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Nagyon keveset tudunk Isten országáról, de annyit tudhatunk, hogy már eljött közénk Jézus által. Hitben járva már most benne élhetünk. Színről színre azonban akkor látjuk meg, ha földi életünk véget ér, és Krisztus által bebocsátást nyerünk.

A mennyország egy nagyon jól meghatározott hely, de szavakkal nem lehet leírni: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.” (1Korinthus 2:9). Mindig volt, mindig van és mindig lesz. Egyetlenegy út vezet ide, Jézus Krisztus.

Van egy másik ország is, amit a Biblia a kárhozat helyének nevez (pokol). Ugyanolyan valóságos és örökkévaló, mint a mennyország. De míg az egyik örök életet ígér, a másik az örök halál helye.

A Sátán irigyli tőlünk az örök életet. Azon dolgozik, hogy elválasszon minket Istentől. Jézus mondja: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (János 14:6)

A mennyországba tehát nem lehet csak úgy bejutni, ára van! Bár Jézus ajándékba adja nekünk az örök életet, az nagyon is sokba került – életével fizetett érte. Mi nem tudunk megdolgozni a belépőért, jó cselekedetekkel sem tudjuk megváltani. Mennyországba jutásunk előfeltétele istenfélő földi életünk. Isten gyermeki hitet vár tőlünk: kérdések, emberi gondolatok, kétségek helyett bízzunk jobban benne.

Földi létünk tehát ideiglenes. Ha végére értünk, földi porainkat hátrahagyva valamelyik örök országban folytatjuk. Ez az állapot már végleges lesz, ahonnan nem tudunk visszajönni, hogy megváltoztassunk dolgokat!

Most azonban még van lehetőségünk dönteni. Válasszuk Istent:

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta,

hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3:16)

2021.05.02. Révész Lajos – Szívügyek 1.

 Bizony, bizony, mondom néktek, hogy ti sírni és jajgatni fogtok, a világ pedig örül; ti szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul. Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra. Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek: 23és azon a napon nem kérdeztek éntőlem semmit.” „Bizony, bizony, mondom nektek, hogy amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.
Ján 16,20–23

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Isten már a világ alapjainak megvetésekor megtervezte születésünk helyét és idejét. A lélek Istentől származik, de a test egy másik testen keresztül érkezik. Isten a nőket választotta erre a feladatra. Nem egyszerű küldetés ez, fájdalommal jár, de később nem emlékeznek a gyötrelemre az érkező élet feletti öröm miatt. Ilyen az is, amikor Isten a tervét, az akaratát szívünkbe plántálja. Idővel talán kényelmetlenné válik a várakozás, félelemmel tölt el az ismeretlen jövő, és fájdalommal jár akaratának beteljesedése. De végül az egész folyamatot átszínezi majd az öröm.

Nemcsak fizikai, hanem lelki fájdalmaink is lehetnek. Ezeket nehezebben kezeljük, a legtöbb kérdésünk krízisek alatt születik. Meddig tart még? – kérdezzük. Akármilyen mély lelki fájdalomban legyünk is, nem tarthat örökké, és amikor az élet megérkezik, az hihetetlen örömmel jár. A fájdalom beszűkít, de ilyenkor se zárjuk ki Istent! Nem azonnal, de meg fogja adni a szabadulást.