2020. december 29., kedd

2020.12.25. Révész Lajos & Révész Szilvia – Meglátogatás

A hatodik hónapban pedig elküldte Isten Gábriel angyalt Galilea egyik városába, Názáretbe, egy szűzhöz, aki a Dávid házából származó férfinak, Józsefnek volt a jegyese. A szűznek pedig Mária volt a neve. Az angyal belépve hozzá így szólt: „Üdvözlégy, kegyelembe fogadott, az Úr veled van!” Mária megdöbbent ezekre a szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés. Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél! Íme, fogansz méhedben, és fiút szülsz, akit nevezz Jézusnak. Nagy lesz ő, és a Magasságos Fiának mondják majd; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak a trónját, ő pedig uralkodik a Jákób házán örökké, és uralkodásának nem lesz vége.” Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan lehetséges ez, mikor én férfit nem ismerek?” Az angyal így válaszolt neki: „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. Íme, a te rokonod, Erzsébet is fiút fogant öregségére, és már a hatodik hónapjában van az, akit meddőnek mondanak, mert az Istennek semmi sem lehetetlen.” Ekkor így szólt Mária: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” S ekkor eltávozott tőle az angyal.
Lukács evangéliuma 1:26-38


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Mikor látogatót várunk, meghatározzuk a helyet, az időt stb. Jézus érkezése nem teljesen így történt. Isten ugyan jövendölt róla próféták által, a zsidó népnek azonban saját elképzelése volt erről a meglátogatásról. Isten mást tervezett, mint amit ők gondoltak. Természetfeletti módon egy idős házaspárnak gyermeke született (Zakariás és Erzsébet), és egy jegyben járó fiatal lány is viselős lett (Mária). Aki figyelt az Atyára, annak feltűntek ezek az események, aki viszont nem, az nem is sejthette, hogy küszöbön áll az Úr látogatása.

A mi életünkben is jelzi Isten meglátogatásának idejét. Ha hirtelen fordulatot vesz életünk, ha megváltoznak jól bevált terveink, gyakorlataink, legyünk csendben és figyeljünk. Lehet, hogy csendes szóval jön el az Úr, lehet, hogy hatalmas felkiáltójellel. Sokszor felforgatja, meghiúsítja terveinket. Azonban nincs annál értékesebb, mint amikor Ő látogat meg, és ígéreteivel jövőt teremt számunkra.

Mária sem értette pontosan Isten tervét, mégis engedelmességgel fogadta az angyal szavait. Számunkra sem az a fontos, hogy minden érthető legyen az Úr akaratával kapcsolatban. Isten ígéreteinek megértése nem az elménkhez és a logikánkhoz, hanem a szívünkhöz van kötve. Ehhez a folyamathoz idő és csendesség kell. Egy év maszkba és szinte a négy fal közé zárva… sok idő. Számtalan lehetőség arra, hogy meghalljuk Isten szavát és meglássuk Őt magát.

Törékeny és instabil világban élünk. Semmi sem tűnik biztosnak. Egy azonban mégis az: ha a hírvivő el is távozik, az Úristen ígérete marad, és beteljesedik. Ahogy maradt, és beteljesedett 2000 évvel ezelőtt.

2020. 12. 20. Kovács Dániel – Készülj, ha lemaradsz, kimaradsz

 Tudjátok meg elsősorban azt, hogy az utolsó napokban csúfolódók támadnak, akik mindenből gúnyt űznek, akik saját kívánságaik szerint élnek, és ezt kérdezgetik: „Hol van az ő eljövetelének ígérete? Mert mióta az atyák elhunytak, minden úgy maradt, amint a teremtés kezdetétől fogva van.” Mert rejtve marad előttük, szándékosan meg is feledkeznek róla, hogy egek régóta voltak, és föld is, amely vízből és víz által állt elő az Isten szavára. Ez által az isteni szó által az akkori világ özönvízzel elárasztva elpusztult, a mostani egek és a föld pedig ugyanezen szó által megkímélve megmaradtak, hogy tűznek tartassanak fenn az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára. Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap. Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen. De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak! De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakik. 
2Pt 3,3–13
 

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A kereszténység egyik kihívása válaszolni arra a kérdésre: miért késik az Úr, mikor teljesíti be ígéretét? Várjuk, hogy vége legyen a földi nyomorúságnak, és ahogy Noé napjaiban is, Isten mondja ki: elég! Ez a világ kifordult önmagából, pusztulásra van ítélve.

Azt a pusztítást, amit Péter leír, ember nem tudja előidézni, az isteni ítélet lesz. Minden nappal közeledünk a vég felé, és az ígéretek be fognak teljesülni. Az utolsó időkben felgyorsulnak az események, nem lesz sok időnk, hogy felfogjuk a próféciák beteljesülését, de előbb-utóbb mindenki számára világos lesz, hogy mi történik.

Bár sokan hangosan támadják a keresztény tanítást és életvitelt, mindez el fog múlni – Isten országa viszont megmarad. Csodálatos és örökkévaló lesz, ahol a gonosznak már nem lesz helye. Ha megtaláljuk az utat Istenhez, biztonságban várhatjuk az ítéletet, ahogyan Noé bárkájában lévők is.

Miért késik Isten az ítélettel? Mert azt szeretné, hogy mindenki üdvösségre jusson. A mennyben mindenki számára van hely, hívjunk oda, akit csak tudunk, mert nem tudjuk, mikor jön el az a nap. Várjuk úgy, mint menyasszony a vőlegényt, hogy ne érjen minket felkészületlenül eljövetele.