2019. november 20., szerda

2019.11.17. Révész Lajos – Alaptanítások 2. – Sátán, kárhozat, pokol. Mítoszok és valóság


„Volt egy gazdag ember, aki bíborba és patyolatba öltözött, és nap mint nap fényes lakomát rendezett. 20Volt egy Lázár nevű koldus is, aki ott feküdt a gazdag előtt, fekélyekkel tele, 21és azt kívánta, hogy bárcsak jóllakhatna a gazdag asztaláról lehulló morzsákkal; de csak a kutyák jöttek hozzá, és nyaldosták a sebeit. 22Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és felvitték az angyalok Ábrahám kebelére. Meghalt a gazdag is, és eltemették. 23Amint ez a pokolban kínok között gyötrődve felemelte a tekintetét, látta távolról Ábrahámot és kebelén Lázárt. 24Ekkor felkiáltott: Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam, és küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét mártsa vízbe, és hűsítse meg a nyelvemet, mert igen gyötrődöm e lángban. 25De Ábrahám így válaszolt: Fiam, jusson eszedbe, hogy te megkaptad javaidat életedben, éppen úgy, mint Lázár a rosszat. Ő most itt vigasztalódik, te pedig gyötrődsz. 26Ezen felül még közöttünk és közöttetek nagy szakadék is tátong, hogy akik innen át akarnak menni hozzátok, ne mehessenek, se onnan ide át ne jöhessen senki. 27Ő pedig így szólt: Akkor arra kérlek, atyám, hogy küldd el őt apám házához; 28mert van öt testvérem, beszéljen a lelkükre, nehogy ők is ide kerüljenek, a gyötrelem helyére. 29Ábrahám így válaszolt: Van Mózesük, és vannak prófétáik, hallgassanak azokra! 30De az erre ezt mondta: Nem úgy, atyám, Ábrahám, hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, akkor megtérnek. 31Ábrahám ezt felelte: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.”
Lukács 16:19-31


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Keresztényként is sok harc, nehézség és próba vár ránk, csak aki mindvégig kitart, és győz, az mehet be Isten országába.  De vajon ki ellen kell harcolnunk? Miért van az a sok próba? A hívők nem mind boldogok, és tehermentesek? Hogy lehet az, hogy szinte indokolatlanul nyomást érzünk magunkon, s a gondolataink szanaszét járnak?
Akár hiszünk benne, akár nem: egy csatamezőre születtünk – Isten és a Sátán csatájába. Isten és a Sátán  közötti küzdelem állandó, de fontos tudni, hogy nem egyenlő ellenfelek. Bár a Sátán is sok mindenre képes,  Isten messze hatalmasabb minden tekintetben.
Ahhoz, hogy győzni tudjunk, fontos ismernünk az ellenséget is. A Sátán, azaz Lucifer – Hajnalcsillag – fényhozó volt. Mennyei teremtmény, aki fellázadt teremtője ellen. (Isten igazságossága, hogy a mennyei lényeknek is szabad akaratuk van, gondolkodó, tervező lények.) A Menny trónjára vágyott, s mivel azt nem kapta meg, ebben a világban állította fel a trónját.

A Sátán az első emberpárt hazugságával bűnbe csalta, így az ember az örökélet lehetőségét elvesztette. Ha Isten mellett döntünk, és elfogadjuk Jézus megváltását, azonnal célpontjaivá válunk a Sátánnak.
Jézus, amikor elhagyta mennyei otthonát, testben jött el a Földre, látható, érzékelhető módon. A Sátán rejtve érkezik. Minden, ami mögött nincs ott a feltámadás ereje, Jézus: okkult dolog.

Az ember több annál, mintha csak fizikai test lenne. Tudunk érezni fájdalmat testi fájdalom, sérülés nélkül is. Ez a lelkünk fájdalma, és ez bizonyítja, hogy többek vagyunk a testnél. A szellemi lényünk Isten képmása, ami az örökkévalóságig él. A határvonal, ahol a szellemi és a testi lényünk elválik, a halál. Ahova becsatlakozunk ebben a létben, ott fogjuk tölteni az örökkévalóságot is. Amíg itt élünk a Földön, ezt szabad akarattal eldönthetjük.

A Sátán jól kidolgozott csapattal, hadtestekkel dolgozik. Ahol az ember elgyengül, a Sátán annál inkább teret nyer. Akkor vagyunk a legsebezhetőbbek, amikor nehézségekben vagyunk, amikor a lelkünk szenved. Ha lelki fájdalmainkra elfogadunk valamit a Sátántól, elkerülhetetlenül belekerülünk egy lefelé tartó spirálba. Krisztus nélkül nincs belőle menekülés!
A pokol az a hely, ahol azok vannak, akik Krisztus nélkül fejezték be az életüket. Az örök kárhozat, szenvedés helye. A pokolból belátni a Mennybe, de fordítva nem. Nincs átjárás a két hely között.

Lássuk meg, hogy nem az az ember az ellenségünk, akit a Sátán eszközként használ ellenünk!
Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen…”  (Efezus 6:12)
„áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket." (Lukács 6:28)