2019. augusztus 24., szombat

2019.08.18. Révész Szilvia – Maradj a szőlőtőn! Hogyan teremhetsz gyümölcsöt?


„Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad, összegyűjtik valamennyit, tűzre vetik és elégetik. Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek. Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.”
János 15:1-8

Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Hihetetlennek tűnhet: a világ legidősebb szőlőtőkéje mintegy 400 éves! S még ezt az öreg tőkét is metszeni kell időről időre, annak érdekében, hogy erősödjön, s csak a gyümölcsöző és egészséges vesszők maradjanak életben. Mindezt a gazda szeretettel és gondoskodóan teszi.

Isten, azaz a szőlősgazda szeretetéről beszél a szőlőtő és a szőlővessző üzenete. Akit szeret az Úr, azt megfeddi, hiszen fiakat szeretne nevelni, nem fattyakat. Ennek pedig része az, hogy megmetsszen minket…

A metszés folyamata az életünkben nem kellemes, de szükséges. Sok olyan felesleges, káros hajtás van rajtunk, amelyek - ahogy az igazi szőlő esetében is -, eltakarják a napot, a fényt, elvonják az életerőt, foglalják a helyet a gyümölcsök elől.

Van olyan élethelyzet, amikor a metszőolló már kevés: a saját fejünk után menve elértük, hogy megkeményedjenek a vadhajtások. A bűn mélyen gyökeret vert az életünkben. Isten viszont jobban szeret minket annál, minthogy ebben a helyzetben hagyjon, ezért jön a fűrésszel… Persze előfordul, hogy nem értjük, egy vadhajtás miért lett levágva. Isten azonban sokkal jobban tudja, mi akadályoz minket. Fogadjuk ezt el hittel, és hagyatkozzunk Rá!

A metszés a szőlő esetében is évről évre megtörténik. A mi életünkben is állandó, élethosszig tartó folyamat. A gyümölcsöt azonban nem nekünk kell létrehoznunk, csak csatlakoznunk kell. Maradjunk Jézusban. Ez nem ösztönös, minden nap aktívan kell keresnünk a Vele való személyes kapcsolatot.

Ha kiszáradtunk, töltsünk Istennel minőségi időt! Hogyan? Úgy, ahogyan nekünk a legtermészetesebb: az Igét olvasva, imában elcsendesedve, a természetben megtapasztalva Isten jelenlétét. Ezt akkor is tegyük meg, ha nem érzünk hozzá kedvet, erőt! Bátran mondjuk el az Úr Jézusnak: „Uram, most nincs erőm… de itt vagyok…” Az ilyen odaszánt szívben születnek Isten munkája során a csodák.