2021. február 17., szerda

2021.02.14. Révész Lajos és Szilvia – Szerelem

Tégy engem, mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Bizony, erős a szeretet, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az ÚRnak lángja. Sok víz sem tudja eloltani a szeretetet, folyók sem tudják elsodorni. De ha valaki háza minden kincsét kínálná is a szeretetért, csak megvetnék érte.
Énekek éneke 8,6–7



YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A szerelem Isten lényéből fakad. Sok víz sem olthatja el: ez arra utal, hogy nem csak a szenvedélyről van szó, hanem Isten leküzdhetetlen, átléphetetlen valója nyilvánul meg egy földi kapcsolatban. Így szeretne kapcsolódni hozzánk ő is.

A szerelem mindig egy történet: de nem csak megtörténik velünk, hanem egy folyamat, amely valahonnan elindul, és tart valamerre.

Az egészséges, beteljesült szerelmi kapcsolatban a szenvedély, az intimitás és az elköteleződés is megtalálható. Ha a háromból valamelyik hiányzik, az vagy romantikus, vagy vak szerelem, vagy baráti kapcsolat. A beteljesült állapot eufóriája csak egy ideig tart, utána dolgoznunk kell azon, hogy mindhárom terület működjön.

Az érett, kiforrott, hosszú távú szerelem hasonlít leginkább Isten szeretetére: teljes valónkat ismeri, hibáinkkal együtt is elkötelezetten szeret. A vele való kapcsolatunk is akkor teljes, ha mind a három oldal jelen van. Isten szeretete is egy történet, amelyben ő tette meg az első lépést, és amely az örökkévalóságig tart.

2021.02.07. Révész Lajos – Szeretet-kapcsolat-Isten

Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet. Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért. Szeretteim, ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást.
1János 4,7–11
 

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ahogy képtelenek vagyunk végtelenig elszámolni, épp így lehetetlen felfognunk Isten végtelen szeretetét. Ha a matematikához akarjuk hasonlítani: a mi szeretetünk a megismerhető matematika, Isten szeretete a végtelen. Neki ez a szeretet nem a tulajdonsága, hanem a lénye maga. Amikor ezt megértjük, és elkezdjük megismerni őt, rádöbbenünk arra, hogy ő már akkor szeretett minket, amikor mi még nem is ismertük őt. Bár mi semmit nem tudunk tenni Istenért, mégis viszontszeretjük azért a jóért, amit értünk tesz.

Emberi logikánkba nem fér bele, hogy olyanokat is szeressünk, akiket nem is ismerünk, vagy talán úgy véljük, nem méltók a szeretetünkre. Velünk ellentétben Isten előtt nincs jobban vagy kevésbé szerethető ember. Csak olyan van, aki már ismeri, vagy aki még nem ismeri őt. Ez a fajta szeretet nem velünk születik. Amikor Isten belénk tölti önmagát (szeretetét), minket is megtanít így szeretni.

Bár a sátán sokszor hoz olyan helyzetet, amiben igazolja, hogy jogosan haragszunk, tehát jogosan nem szeretünk, Isten elköteleződött felénk arra nézve, hogy kegyelmének gyümölcsét, a feltétel nélküli szeretetet meggyökereztesse bennünk. A vele való élő kapcsolat tesz képessé minket ennek a szeretetnek a megértésére és megélésére.

Erősödjünk meg Isten szeretetében, maradjunk kapcsolatban vele, hogy bárkit, akit ad elénk, az ő szeretetével tudjuk szeretni.

Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van,
és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent,
aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg  Istent, mert Isten szeretet. (1János 4,7)