2020. október 12., hétfő

2020.10.11. Kovács Dániel – Az idő: kronosz és kairosz

Az idő: kronosz és kairosz

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Isten időszámítása más, mint ahogy mi értelmezzük, mérjük, tapasztaljuk az időt. Ő nem engedi a cselekvését az általunk ismert idő keretei közé szorítani: „…az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap.” (2Péter 3,8)

A görög nyelv két szóval fejezi ki az időt, ez a kronosz és a kairosz. A kronosz a naptári, a mennyiségi időt jelöli. A kairosz szó pedig az események közötti meghatározatlan időpillanatot jelenti, amikor valami különleges történik.

Nem látjuk előre az életünk években mérhető hosszát – a kronoszt –, de felismerhetjük azokat a különleges pillanatokat – kairosz –, amelyeket Isten nekünk készít. Akár azért, hogy minket formáljon, akár azért, hogy mások életében cselekedjen rajtunk keresztül. Nem a szerencsének köszönhetően vagyunk jó időben jó helyen. Isten hozza el ezeket a helyzeteket, de ezek amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan mennek. Megragadhatjuk a pillanatot, ha szembe jön velünk, de ha hagytuk, hogy elmenjen mellettünk, akkor elkéstünk.

Az időt megragadni, kihasználni azt jelenti, hogy most tesszük meg, amit kell, amire Isten indít. Éljünk jól az Úr kegyelmi idejével a saját életünkben, és ragadjuk meg azt a pillanatot, amikor mi lehetünk az ő eszköze a környezetünkben!

Végül pedig „nem lesz többé idő” (Jelenések könyve 10,6), és örökké Istennel leszünk.