2018. augusztus 1., szerda

2018.07.22. Kovács Dániel - Három kísértés


"Akkor Jézus viteték a Lélektől a pusztába, hogy megkisértessék az ördögtől. És mikor negyven nap és negyven éjjel bőjtölt vala, végre megéhezék. És hozzámenvén a kisértő, monda néki: Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké. Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik. Ekkor vivé őt az ördög a szent városba, és odahelyezé a templom tetejére. És monda néki: Ha Isten fia vagy, vesd alá magadat; mert meg van írva: Az ő angyalainak parancsol felőled, és kézen hordoznak téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőbe. Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kisértsd az Urat, a te Istenedet. Ismét vivé őt az ördög egy igen magas hegyre, és megmutatá néki a világ minden országát és azok dicsőségét, és monda néki: Mindezeket néked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj. Ekkor elhagyá őt az ördög. És ímé angyalok jövének hozzá és szolgálnak vala néki."
Mt 4.1-11


Youtube: megnyitás


- Kísértés: szorosan kapcsolódik a böjthöz, de nem csak a böjtölőket kísérti a gonosz.
- Kísértés-kísér szóból ered: kísér (követ) minket valaki. A Sátán ugyanígy kísér minket születésünk óta és itt van a napjainkban is. A szellemi harc halálunk órájáig tart.
- Jézus 40 napig volt a pusztában. A puszta a Bibliában mindig a szellemi hadviselés helyszíne. Illés és Mózes szintén a pusztában voltak a kísértés idején, ők Jézus ószövetségi előképei. Jézus pusztai léte azonban felülírja a két próféta készülését, ugyanakkor Jézus előképei maradnak.
- Az ember teremtésekor a Sátán már jelen volt a Földön, így nagyon jól ismeri az emberi természetet, hiszen több ezer éve volt azt tanulmányozni. Mindig jelen van az életünkben, sokkal okosabb nálunk. A Sátán ismerte Isten erejét is. Jézust emberi testben viszont még nem, ezért próbálkozott vele.
-    Jézus testi, lelki, szellemi kísértéseken ment át. Nekünk is ezen a három vonalon lehet kísértésünk.
-    Jézus mindenben megkísértetett, de bűnt nem követett el.
-   A Biblia fontosnak tartja Jézus megkísértését megosztani velünk. Érdemes felismernünk, hogy ez az esemény röviddel a bemerítését követően történt, a kísértésre pedig mi is röviddel az Ő követésének megkezdését követően számíthatunk.
-  Mivel Jézus is megkísértetett, amikor mi kísértésben vagyunk, fordulhatunk hozzá, példát adott, hogy ő hogyan állt meg a kísértésben.
-    A Sátán állandó célja, hogy ne térjünk az Isten általi keskeny útra, vagy térjünk le arról.
-    Ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól. Angolban vígy helyett: enter- belépni ige: ne hagyd, hogy belépjünk!
-   Törvényből is lehet követni az Urat, de szeretetből is (ld. halászok: a csodálatos halfogást követően a halakat otthagyva a tanítványok követik Jézust, mert felismerik az értéket). Az ige ne törvény legyen számunkra, hanem a védelem átélése, öröme.
- Vannak visszatérő kísértések, újak, igével felfegyverzettek. Vegyük fel hát az Isten adta fegyverzetet, van mivel védekeznünk és támadnunk is. 
-   Isten mindenkihez más igén keresztül szól, élethelyzetétől függően. Nem mindig értünk mindent, mert emberi módon gondolkodunk. Hagyjuk el ezeket, fejlődnünk, növekednünk kell.
-  Sok kísértés mellőzhető, ellenálható, ha magabiztosak vagyunk abban, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ebben is példa Jézus megkísértése: ha Isten fia vagy… ha tudjuk kik a szüleink, mit számít, hogy ki mit mond.
-   Jézusnak rendben volt éntudata, énképe, identitása, nem volt szükség rá, hogy egy teremtett lény mondja meg neki, hogy kicsoda. Legyünk hát ugyanilyen határozottak Sátánnal szemben és azokkal az embertársainkkal szemben is, akiket Sátán használ. Nem nekünk kell Sátánt legyőzni, hiszen Jézus már legyőzte! Nekünk csak emlékeztetnünk kell erre.
-    Különbség Jézus és a mi kísértésünk között: Jézus: szólhatott volna az angyalok seregeinek, hogy vegyék le a keresztről, de akkor nem teljesedett volna be az Atya akarata. (Kísértések visszatértek: ha Isten fia vagy, szállj le a keresztről)
- Nincs győzelem áldozat nélkül. Nincs bűnbocsánat vér kiontása nélkül. Jézus kísértése során nem az Ő, hanem a mi üdvösségünk forgott kockán.
- Ha egy hajó zátonyra fut, az a legénység, kapitány akarata ellen történik: van, amikor a gonosz belekényszerít egy helyzetbe, s ebbe beleesve könnyen kísértésbe lépünk (ld. Péter, aki megtagadja Jézust).
- Jézus válaszainak tanulsága számunkra: Isten nem azért véd meg, mert visszaélünk Isten kegyelmével; a végső kísértés: a Sátán el akarja vonni a figyelmünket az istenimádattól, amelynél még az érte végzett szolgálatunk sem lehet fontosabb.
- Próba Istentől, kísértés Sátántól ( és emberi természetből) fakad, de akárhogy is van, nem az eredete, hanem az eredménye a lényeg. Kísértés a próbával szemben mindig a Sátán rossz szándékából van, így sosem lehet jó vége.
- Kísértést követően jöttek az angyalok és szolgáltak Jézusnak: kényelembe helyezték, megetették, itatták. Erre mi is számíthatunk.