2019. augusztus 1., csütörtök

2019.07.28. Révész Lajos – Becsületrend másként


Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.
János 12:26


Hang: megnyitás


A becsületrend ma egy közösség, egy nemzet érdekében teljesített kiemelkedő szolgálat elismerésére szolgál, de az eredete a történelem előtti időkre nyúlik vissza. Isten már teremtetésünk előtt eltervezte, hogy az Ő országát építők élvezni fogják az Ő megbecsülését.

„Aki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is: és aki nékem szolgál, megbecsüli azt az Atya.”

Ne nagy és elérhetetlen magasságokban gondolkodjunk, ha a szolgálatot próbáljuk definiálni. Sokszor ez sokkal egyszerűbb, mint képzeljük. Kézzelfogható, hétköznapi dolog.

A szolgálat mindig személyre szabott, képességeinkhez igazodik és soha nem hagy magunkra Isten, miközben végezzük. Előfordul, hogy felismerjük mire hív el az Úr, de mi akarjuk megszabni a szolgálatunk helyét, esetleg idejét. Ha beleesünk ebbe a hibába, elveszíthetjük azt a hatalmas ígéretet, miszerint „… és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is...” Vagyis ha a helyemen vagyok, Isten végig mellettem van, ha elhagyom a helyemet, eltávolodom Istentől. A kulcs: a követés.

Isten munkatársának lenni sokszor nem könnyű. Az ördög néha olyan durván támad – fájdalmat ad, álmainkon vagy épp álmatlanságunkon keresztül gyötör - , hogy elgondolkodunk, érdemes-e ezt tovább folytatni… Ekkor hallgassunk az Úr Jézus csendes szavára, ne a sátán mindent szétromboló üvöltésére. Ha kitartunk a ránk bízott szolgálatban, olyan „becsületrendet” kapunk a mi Istenünktől, ami erőt, hatalmat, bölcsességet, kegyelmes és engedelmes szívet eredményez bennünk. Az Élő Isten megbecsülését fogjuk élvezni. Lehet, hogy a környezetünk nem ért majd egyet ezzel, sőt ellenünk dönt, de egy szolgálat sikeressége soha nem attól függ, hogy a környezetünk mit gondol arról. Még csak nem is attól, hogy annak nyomán van-e azonnali változás.

Legyünk tisztában azzal, hogy Isten a nekünk adott erő mértéke szerint adja a feladatot, ne adjuk már fel a kezdet előtt, attól félve, hogy nem vagyunk rá képesek.

Szorosan kövessük Urunk lábnyomát, és Ő sikerre fogja vinni rajtunk keresztül, amit eltervezett. A jutalmunk pedig az a megbecsülés, ami erőt ad a következő lépéshez.