2021. május 30., vasárnap

2021.05.23 Balogh Péter – Három öltözet – Pünkösd és Bemerítés

„Ekkor magába szállt és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok! Útra kelek, elmegyek apámhoz, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Nem vagyok többé méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek, tégy engem olyanná, mint béreseid közül egy. És útra kelve el is ment az apjához. Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult, és megcsókolta őt. A fiú ekkor így szólt hozzá: Atyám, vétkeztem az ég ellen és te ellened, és nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek. Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok reá, húzzatok gyűrűt a kezére, és sarut a lábára! Azután hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Együnk, és vigadjunk, mert ez az én fiam meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. És vigadozni kezdtek.”
Lk 15:17-24

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás 

Ünneplő ruha

A tékozló fiú hazatérése hasonlít mindannyiunk megtérési történetéhez: távol voltunk az atyai háztól, de Istennek hála, hazataláltunk. Az apa a legszebb ruhát adta a fiúra. Az ünnepi ruha jelképes: nem azáltal vált a család tagjává, de mindenki számára hirdette, hogy helyreállt a kapcsolat. A hazatérés örömünnepe volt ez, ahogy mi is ezt ünnepeljük a bemerítkezés örömteli alkalmával. De van olyan ruha is, amit nem örömében vesz fel az ember.

 

Az első ruha

Az atyai háztól való eltávolodás az Édenben kezdődött. A bűneset után az ember először azt vette észre, hogy mezítelen. Szégyenkezett maga miatt, a bűne miatt. Fügefa levelekkel borította magát de Isten bőrruhát készített nekik:

1Móz 3,21: "Az Úristen pedig bőrruhát készített az embernek és feleségének, és felöltöztette őket."

Egy állat vérét ontotta, hogy ruhát adjon rájuk. Ez volt az első bűnért való áldozat, amely előképe az Úr Jézus váltsághalálának.

 

Fehér ruha

Akik Jézus váltsághalálát elfogadják, fehér ruhát kapnak a tisztaság jeleként.

Jel 7,13-14 "Ekkor megszólalt egy a vének közül, és megkérdezte tőlem: "Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?" Ezt mondtam nekik: "Uram, te tudod". Mire ő így válaszolt: "Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében."

Ezt jelképezi a bemerítkezők ruhája is. Az Istentől eltávolodott ember nyomorúságban él, de a kegyelmet elfogadva új helyzetbe kerül: nem kiűzve az Isten színe elől az Édenkertből, hanem befogadva az Ő jelenlétébe, hazatalálva Őhozzá.