2019. május 18., szombat

2019.05.12 Révész Lajos – Gyakorlati tanácsok keresztényeknek


Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett. Aki tehát ellene szegül a hatalomnak, az az Isten rendelésének áll ellen; akik pedig ellenállnak, azok ítéletet vonnak magukra. Mert a jócselekedet miatt nem kell félni az elöljáróktól, hanem csak a rossz miatt. Azt akarod, hogy ne kelljen félned a hatalomtól? Tedd a jót, és dicséretet kapsz tőle: mert Isten szolgája az a te javadra. Ha azonban a rosszat teszed, akkor félj, mert nem ok nélkül viseli a kardot, hiszen ő Isten szolgája, aki az ő haragját hajtja végre azon, aki a rosszat teszi. Ezért tehát engedelmeskedni kell nemcsak a harag miatt, hanem a lelkiismeret miatt is. Hiszen adót is azért fizettek, mert ők Isten szolgái, akik éppen ebben a szolgálatban fáradoznak. Adjátok meg mindenkinek, amivel tartoztok: akinek az adóval, annak az adót, akinek a vámmal, annak a vámot, akinek a félelemmel, annak a félelmet, akinek pedig tisztelettel: a tiszteletet.
Róma 13.1-7


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Hogyan viszonyuljak a vezetőimhez: munkahelyen, gyülekezetben, társadalomban? Mi legyen az adómmal, tartozásaimmal és hogyan kezeljem azokat?

Pál ebben a részben arra hívja fel a hívők figyelmét, hogy mindig tartsák be a világi vezetők parancsait, törvényeit is, hiszen Isten adta nekik a tekintélyt. Mindezt egy olyan történelmi korban, amikor Néró császár uralkodott felettük, aki nem arról volt híres, hogy nagyon szerette volna a keresztényeket, így nekik nem volt könnyű azokban az időkben.

Napjainkban, amikor hazánkban nem kell attól tartanunk, hogy egy rossz helyen és rosszkor elejtett mondatért kivégezzenek, könnyebben tarthatnánk magunkat ennek az Igeszakasznak a tanításához. Mégis, olykor- olykor áthágunk egy-egy szabályt, s ha az erre jogosult hatóság- rendőrség, adóellenőr, vagy akár egy hatósági kéményseprő- emiatt megbüntet minket, gyakran igazságtalannak érezzük a helyzetet, s nem vagyunk restek felháborodásunknak hangot adni. Hogy lehet, hogy elkaptak?- kérdezzük. Úgy, hogy tilosban jártunk! Ne járj tilosban, s nem fog fájni a fejed! Ne felejtsük el, hogy a világi törvények- ugyanúgy, mint Isten törvényei-, a mi érdekünkben, a mi biztonságunk fenntartása miatt vannak, betartásuk, betartatásuk akár életeket menthet. Keresztényként legyen számunkra lelkiismereti kérdés, hogy az éppen hatalmon lévő uralkodónak a törvényeit is kövessük, hiszen a rendelések, szabályok betartása Krisztusnak való engedelmesség. Aki nem engedelmeskedik a hatalomnak, Isten rendelésével fordul szembe, s magának köszönheti az ítéletet. A büntetés talán éppen egy-egy hiányosságodra hívja fel a figyelmet, hogy hol kell még változtatnod. Ha pedig sikerült elkerülni a büntetést? Ne örvendj neki! Lehet, hogy emiatt nagyobb lazaságot fogsz megengedni magadnak, s legközelebb még súlyosabb lesz a büntetés- akár a magad, vagy valaki más élete!

Legyünk hát a törvények betartásában is alázatosak!