2020. július 15., szerda

2020.07.12. Kovács Dániel – Imameghallgató Isten


„Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. 8Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik. 9Ugyan ki az közöttetek, aki ha kenyeret kér a fia, követ ad neki, 10vagy ha halat kér, kígyót ad neki? 11Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?”
Máté 7:7-11

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A Biblia több helyen is buzdít minket: "kérjetek". De nem mindegy hogyan, és mit kérünk. Isten jobban szeret minket annál, mint ahogyan mi gyermekeinket szeretni tudjuk, sose ad nekünk megtévesztő, ártó dolgokat.

Tudunk koldusként imádkozni, kérni, mint akinek csak az Úr adhat meg mindent az élethez, és nem emberi megoldásokban gondolkodni?

Ne engedjük magunkat félrevezetni azzal, hogy Isten minden kérdésünkre azonnal válaszol. Jézus a Lukács 11:9-ben kitartásra buzdít minket. „. …kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.”

Ha elveszettnek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, Isten bölcsessége mindig elnavigál minket az élet viharaiban. Magunktól nem rendelkezünk ezzel az erővel, Isten azonban készséggel adja, ha kérjük. Mint minden kérésünknél, itt is kulcsfontosságú a hit! „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve…”

Van olyan, hogy Isten türelemre int, aminek az okát nem mindig értjük. Van, hogy nem olyan válasz érkezik a kérdésünkre, amire várunk, de Isten jobban tudja, mint mi, mire van szükségünk.

Időbe telik, amíg megismerjük és megértjük az Urat, amíg elfogadjuk válaszát - legyen az bármi - és azért hálát is tudunk adni.

Ha kitartóak vagyunk, tiszta szívvel és engedelmesen várjuk az ima-meghallgató Isten válaszát, az Ő Szelleme vezetni fog bennünket, mi pedig hálaadással fogunk mindent elfogadni a kezéből.

2020.07.05. Révész Lajos – „Miatyánktól a bensőséges kommunikációig!”


Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá egyik tanítványa: „Uram, taníts minket imádkozni, mint ahogy János is tanította a tanítványait.” Ő pedig ezt mondta nekik: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk, szenteltessék meg a te neved. Jöjjön el a te országod. A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponként. És bocsásd meg a mi bűneinket, mert mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek. És ne vígy minket kísértésbe.” Azután így szólt hozzájuk: „Ki az közületek, akinek van egy barátja, és elmegy hozzá éjfélkor, és ezt mondja neki: Barátom, adj nekem kölcsön három kenyeret, mert útról érkezett egy barátom, és nincs mit elébe tegyek; - és az így válaszolna belülről: Ne zaklass engem, az ajtó már be van zárva, és velem együtt gyermekeim is ágyban vannak; nem kelhetek fel, hogy adjak neked! Mondom nektek, ha nem is kelne fel, és nem is adna neki azért, mert barátja, tolakodása miatt fel fog kelni, és megadja neki, amire szüksége van.” „Én is azt mondom nektek: kérjetek, és adatik, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap; aki keres, talál; és aki zörget, annak megnyittatik. Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?”
Lukács 11:1-13

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Imádkozni annyit tesz, mint bensőséges kapcsolatot teremteni Istennel. Jézus imádkozni tanította tanítványait, azonban nagyobb jelentősége van mondatai tartalmának, mint annak, hogy szó szerint betanulva ismételgessük ezt az imát anélkül, hogy megélnénk valódi jelentését. Ebben az imában benne van az Isten iránt érzett alázatunk, hálánk, hogy rábízzuk magunkat, s egyúttal „megengedjük”, hogy úgy bánjon velünk, ahogy mi másokkal.

Az őszinte imára szükségünk van, hiszen így lesz élő kapcsolatunk az Atyával. Az Atyával, aki szeretne mellettünk lenni életünk minden pillanatában: ha kérdéseink vannak és válaszokra várunk, ha öröm vagy bánat ér minket, amikor hálát adunk, vagy amikor egyedül vagyunk és törődésre vágyunk. Amikor elbizonytalanodunk és bátorításra, tanításra van szükségünk, Ő akkor is itt van. Mindent elmondhatunk neki, kitárhatjuk Neki szívünket. Legyen ez a kapcsolat az első helyen az életünkben! Legyünk kitartóak kéréseinkben, figyeljünk rá csendesen, s higgyük el, hogy szükségleteinket be fogja tölteni. Ámen.