2018. július 19., csütörtök

2018.07.15. Kovács Dániel - Helyesen gyakorolt kegyesség: a böjt



„Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.”
Máté 6:16-18


 
Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


·      A teljes böjt a szilárd ételtől való tartózkodást jelenti meghatározott időn keresztül, miközben fokozottan Istenre figyelünk. Mivel vannak olyanok, akik még nem böjtöltek vagy ez egészségügyi okokból nem javasolt a számukra (cukorbetegek, kismamák stb.) folytathatnak részböjtöt is, ami az egy-egy dologról való lemondást jelenti (internet, csokoládé stb.).
·         A böjt már az Ószövetségben is megjelenik: Mózes, Illés és Eszter királyné is böjtöltek. Mózes és Illés 40 napig böjtöltek, Eszter királyné pedig három napot kért a néptől a böjtre. Nem az idő hosszúságán múlik, hogy Istenhez közelebb tudunk-e kerülni. Mindenki a maga tudása, képessége, elhívása szerint dönt erről. Az Újszövetségben Jézus maga is böjtölt, és minket is erre hív.
·      A böjt legfőbb célja, hogy keressük Istent, gyermekeiként minőségi időt töltsünk vele és megértsük az akaratát (és ne a saját akaratunkat akarjuk kicsikarni Tőle). Egyéb célok lehetnek még:
o   megalázzuk magunkat Isten előtt: elismerjük elakadásunkat, rászorultságunkat;
o   közelebb kerüljünk Istenhez, többet megtapasztaljunk belőle;
o   vezetést kérjünk Istentől egy-egy nagy feladat, döntés előtt;
o   gyógyulást kérjünk és szabadulást a gonosztól;
o   bölcsességet kérjünk saját okoskodásunk helyett (az internetről csak ismeretet szerezhetünk, bölcsességet nem);
o   Isten tisztítsa meg gondolatainkat, adjon új látást.
·         A böjt során ne lepődjünk meg, ha kísértésnek leszünk kitéve. (Ennek fizikai tünetei lehetnek: éhezés, szédülés, fejfájás.) A sátán is azt akarja, hogy abbahagyjuk, elbukjunk, hiszen a böjt a szellemi harc komoly eszköze. Jézust is kísértette, amikor bemerítkezése után böjtölt a pusztában. Ezért is fontos, hogy mielőtt elkezdjük a böjtöt, világos legyen a számunkra, hogy mi a célunk vele. Ezt a célt pedig a kísértések alatt soha nem tévesszük szem elől.
·         A böjt után óvatosan térjünk vissza a normál étkezéshez, nehogy pl. egy gyomorpanasz rossz élményt kölcsönözzön az egész időszaknak, amely az Istenben való útkeresés, megerősödés, az Istennel való kapcsolat elmélyülésének ideje.