2019. március 2., szombat

2019.02.24. Kovács Dániel – Szabadulás a fogvatartótól


Vagy nem veszitek tudomásul, testvéreim, pedig a törvényt ismerőkhöz szólok, hogy a törvény addig uralkodik az emberen, amíg él? Például a férjes asszony is, amíg él a férje, hozzá van kötve a törvény szerint; de ha meghal a férfi, akkor fel van mentve a törvény hatálya alól, amely a férjéhez kötötte. Amíg tehát él a férje, házasságtörőnek számít, ha más férfié lesz, de ha meghalt a férje, megszabadul a törvényes kötöttségtől, és már nem házasságtörő, ha más férfié lesz. Ugyanígy ti is, testvéreim, meghaltatok a törvény számára a Krisztus teste által, s ezért másé vagytok: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek. Mert amíg test szerint éltünk, a bűnök törvény által szított szenvedélyei hatottak tagjainkban, amelyek a halálnak termettek gyümölcsöt. Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy az új életben a Lélek szerint szolgálunk, nem pedig az Írás betűje szerint, mint a régiben.
Róma 7:1-6



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


Azaz, hogyan tartsd meg a szabadságodat



Amikor Isten kivezette népét Egyiptomból, a Tízparancsolatot azért adta nekik, hogy az segítségül legyen a számukra és biztonságos határokat szabjon.

Pál – ahogy az Igében több helyen is – a házasság példáján keresztül magyarázza el meddig érvényesül az életünkben a törvény és hol kezdődik a szabadság.

Amíg a testnek élünk és a törvény hatálya alatt vagyunk, nem tudunk felülkerekedni a vágyainkon, a bűn uralkodik rajtunk. Sokszor józan eszünk ellenére is azt tesszük, ami nem jó. Amikor viszont elfogadjuk Jézus Krisztus egyszeri és végleges áldozatát, Isten elpecsétel magának bennünket és megszűnik a bűn hatalma az életünkben.

Isten törvénye jó és tökéletes. Ne az legyen a célunk, hogy attól akarjunk szabadulni. A cél a bűntől való szabadulás és ehhez az egyetlen út az Úr Jézus. Ha megtaláljuk ezt a szabadságot, többé nem azért próbálunk tisztán élni, mert Isten törvénye parancsolja (ahogy ezt az izraeliták tették), hanem azért, mert nem is akarjuk magunkat bepiszkolni. Pál ettől is tovább megy. Ne csak tiszták akarjunk maradni, hanem törekedjünk is arra, hogy az életünkben Isten dicsősége világítson, teremjünk Hozzá illő gyümölcsöket és árasszuk Krisztus „illatát”!

De aki  a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette,
úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója:
azt boldoggá teszi cselekedete.” (Jakab 1:25)