2020. szeptember 20., vasárnap

2020.09.13. Kovács Dániel – Egy akarat, egy cél, egy törekvés

 

Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt
Filippi 2,1–5

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Filippi gazdag város volt, lakói római állampolgárok, akik a császár szolgálatában harcoltak, ezzel dicsőséget és kiváltságokat szerezve. Büszkeség, felsőbbrendűségi érzés jellemezte őket. A gyülekezet nagy része pogány háttérből tért meg, ezért Pál a megtérés utáni gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. Az elismerést, hatalmat, befolyást eddig maguknak akarták megszerezni, ezt a gondolkodásukat kell átformálni keresztényként.

Még egy ilyen jó helyzetben lévő közösségnek is szüksége van vigasztalásra, bátorításra, pártfogásra. Isten Lelke ma is képes arra, hogy olyan válaszokat adjon, amilyenekre éppen szükségünk van.

Mit jelent a Pál által használt „Krisztusban” kifejezés? Egyrészt elhiszem, hogy Krisztus meghalt a bűneimért, ezért üdvösségem van, Krisztusban vagyok. Ennek földi képe a helyi közösség, Krisztus teste. A hit egyéni döntés, egyéni felelősség kérdése, a közösséget azonban már Isten Lelke munkálja. Másrészt gyakorlati összetevője is van: az alázat és a türelem. Tudunk-e egyek lenni akkor is, ha egy-egy igazságról radikálisan másképp gondolkodunk, vagy ha közös célunkat, az emberek üdvösségét másképp igyekszünk elérni? A gyülekezet nem lehet a versengés, az összehasonlítás helye. Ha a mi részünk, az alázat egyesül Isten békességével, akkor lesz közöttünk egyetértés.