2020. augusztus 8., szombat

2020. 08. 02. Révész Lajos – Ki szolgálhat Istennek?

Jeremiásnak, Hilkijjá fiának a beszédei, aki a Benjámin földjén, Anátótban lakó papok közül való volt. Őhozzá szólt az ÚR igéje Jósiásnak, Ámón fiának, Júda királyának az idejében, uralkodása tizenharmadik évében, továbbá Jójákimnak, Jósiás fiának, Júda királyának az idejében, egészen Cidkijjának, Jósiás fiának, Júda királyának a tizenegyedik esztendejéig, Jeruzsálem fogságba viteléig, ami az ötödik hónapban történt. Így szólt hozzám az ÚR igéje: Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek. De én ezt válaszoltam: Ó, Uram, URam! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok! Az ÚR azonban ezt mondta nekem: Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok! Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR. Azután kinyújtotta kezét az ÚR, megérintette a számat, és ezt mondta nekem az ÚR: Én most a szádba adom igéimet! Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj!
Jeremiás 1,1–10

 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A kor, amelyben Jeremiás élt, hasonlít a miénkhez. Siralmas állapotban volt Izrael: az istentiszteleti szertartások látszólag előírás szerint folytak, de akik a rendszert működtették, még a törvényt is képesek voltak tűzbe dobni, hogy ne derüljön ki a romlottságuk. 

Isten ebben a zűrzavaros történelmi-politikai helyzetben egy fiatal fiút választ. Nem volt egyszerű a szolgálata, de Isten már az anyaméhben úgy formálta, hogy alkalmas legyen a feladat betöltésére. Minket is olyan képességekkel ruházott fel, amelyek révén meg tudjuk tenni, amire hív. Már születésünk előtt a sejtjeinkbe írta tökéletes tervét, és érintése révén ezt aktiválni is tudja. 

Fiatalkorunkban energikusabbak és lázadóbbak vagyunk, nagyobb az igazságérzetünk, és képesek vagyunk bármit odaadni ezért az igazságért. De mikor van meg igazán az élethez való bölcsességünk? Ekkor még nem, de ami hiányzik, azt Isten kipótolja, csak induljunk el. 

Minél kiélezettebb a helyzetünk, annál nagyobb szükségünk van arra, hogy valaki megmondja, mit tegyünk. Ma ilyen a világ: minden igazságot megkérdőjeleztünk. De Isten átlátja az egész rendszert. Amit ő mond, nem mindig fog egyezni azzal, amit a külső rendszer jónak tart – ám ha Isten valamit kimond, nem érdemes mérlegelni. 

Lehet, hogy az utunk gyomlálással, pusztítással, rombolással kezdődik, mert ki kell tennünk az életünkből valamit, hogy ami fontos, életteret kapjon. Nem lehet a romok között elültetni a palántákat. Izrael – országunkhoz hasonlóan – látszólag reménytelen helyzetben volt. De nincs reménytelen helyzet Istennél, Ő tud gyógyulást adni.