2019. június 26., szerda

2019.06.23 Kovács Dániel – A Szentlélek ajándékai II.


Mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is: ha prófétálás adatott, akkor a hit szabálya szerint prófétáljunk, ha valamilyen más szolgálat adatott, akkor abban a szolgálatban munkálkodjunk: a tanító a tanításban, a buzdító a buzdításban, az adakozó szerénységben, az elöljáró igyekezettel, a könyörülő pedig jókedvvel.A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők, a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.
Róma 12.6-18

És ő „adott” némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul, vagy pásztorokul és tanítókul.
Ef. 4.11

Mert nem kitalált meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és megjelenését, hanem úgy, hogy szemtanúi voltunk isteni fenségének. Mert amikor az Atya Istentől tisztességet és dicsőséget nyert, és ilyen szózatot intézett hozzá a felséges dicsőség: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm”, ezt a mennyből jött szózatot mi hallottuk, mert együtt voltunk vele a szent hegyen.Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha mint sötét helyen világító lámpásra figyeltek, amíg felragyog a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben. Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek.
2Péter 1.16-21


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Amikor a kegyelmi ajándékokról beszélünk, sosem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a legnagyobb ajándékot, Jézus Krisztust mindenki megkapta, és általa kaptunk meg mindent.

A Szentlélek még további, gyakorlati ajándékokat is ad nekünk, amelyek - akárcsak az öröklét- ingyen vannak: nincs semmi más dolgunk, mint elfogadnunk és használnunk őket a mások felé való szolgálatra. Minden hívőnek van legalább egy ilyen lelki ajándéka - van akinek több is - de senki sem birtokolja mindet.

Sem az ajándék, sem a szolgálat nincs helyhez, korhoz vagy nemhez rendelve, kizárólag az adott személyhez - bár vannak olyan karizmák, amik pillanatnyi helyzethez kötöttek az életünkben- tanulás útján azonban egyiket sem lehet elsajátítani. Nem kérkedhetünk velük, nem lehet versengés köztünk miattuk, hiszen nem ez a céljuk, hanem az, hogy egymást kiegészítsük általuk.

A Szentírásban rengeteg lelki ajándékról olvashatunk: a feltárás, bemutatás ajándékairól, erőajándékokról, beszédajándékokról, a vezetés-irányítás ajándékairól, segítő ajándékokról, a szolgálat ajándékairól, s konkrét, személyre szóló elhívás alapján az egyedülállóság ajándékáról.

Készüljünk fel arra, hogy mivel az Antikrisztus erős, mindig szembeszélben kell mennünk. Aki bennünk van azonban sokkal erősebb, mint aki a világban van! A szolgálat éppen ezért nehéz, emberileg kivitelezhetetlennek tűnik, azonban a Szentlélektől kapott ajándékok mégis megvalósíthatóvá teszik.

Ne temessük el az ajándékainkat, hiszen arra kaptuk mindet, hogy használjuk! Kamatoztassuk inkább bátran őket és erősödjünk a kegyelemben!

Fogadjuk meg Pál Timóteusnak adott tanácsát: „éleszd fel magadban Isten kegyelmi ajándékának tüzét”!

Imádkozzunk ezért, s az Atya meg fog minket hallgatni!