2021. szeptember 7., kedd

2021.08.08 Sinka Csaba – Figyelj csak!

Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk. Mert ha az angyalok által hirdetett ige olyan erős volt, hogy minden törvényszegés és engedetlenség megkapta igazságos büntetését, akkor hogyan menekülünk meg mi, ha nem törődünk ilyen nagy üdvösséggel, amelyet az Úr hirdetett először? Azok pedig, akik hallották, megerősítették ezt számunkra, Isten pedig velük együtt tett bizonyságot jelekkel és csodákkal, sokféle erővel és a Szentlélek ajándékaival, amelyeket akarata szerint osztott szét.
Zsidók 2,1–4

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A Zsidókhoz írt levél 2. fejezetét figyelemfelhívással kezdi a szerző. Azzal okolja meg, miért fontos, hogy figyeljünk Krisztusra, mert különben könnyen elsodródunk.

A figyelem ma fontos téma. Sokan igyekeznek megszerezni. Hasznos tudni, hogy a megszerzett tudásunk befolyásolja, mire figyelünk. Például ha gyarapítjuk a Biblia történeti és földrajzi hátterével kapcsolatos tudásunkat, akkor azt olvasva több részletet tudunk észrevenni, és több új felismerésre juthatunk.

A textus kulcsfogalma az üdvösség. Ez összetett bibliai fogalom. Újra és újra meg kell értenünk. Az üdvösség két oldala az, hogy kegyelemből és hit által van üdvösségünk. A kegyelem az isteni, a hit az emberi oldal. Mindkettő fontos, együttműködnek. A megváltásnak van múltbeli, jelenlegi és jövőbeli szakasza. Akit Isten megváltott, megváltotta a bűn büntetésétől, megváltja a bűn gyakorlásától, és meg fogja váltani a bűn jelenlététől. A múltra vonatkozót elhihetjük, a jelenre vonatkozót gyakorolhatjuk, a jövőre vonatkozóban pedig bátran reménykedhetünk.

Figyeljünk az igére, és törődjünk az üdvösségünkkel!

2021.08.29 Révész Péter – Nem történt semmi

Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.
I. Thesszalónika 5:16-18


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás


Ez nem csupán három ajánlás, hanem egy az egyben vonatkozik rájuk az utolsó félmondat: "mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra"

Akikkel valami nagyon , vagy nagyon rossz dolog történt, azoknak könnyű hálát adni vagy szüntelenül imádkozni, mert úgy érzik, van miért. De vannak időszakok, mikor azt kell mondanunk, hogy most nincs minek örüljek, nincs miért hálát adni, de még csak imádkozni se nagyon van kedvem, mert nem történt velem semmi.

Egy betegségből felgyógyuló embernél nagyon is jó, és jogos, hogy örülünk a gyógyulás folyamatának, vagy, hogy imádkozunk balesetet szenvedett embertársainkért. De vajon tudunk-e azért hálát adni, hogy Isten nem engedte, hogy velünk ezek megtörténjenek? Talán mi jobbak vagyunk, vagy  ők rosszabbak nálunk, hogy velük ilyen „csapás” megtörtént, velünk meg nem? Ez nem más, mint KEGYELEM! Nem tehetünk hozzá semmit, de hálásak lehetünk, hálásnak kell lennünk érte! 

Tanuljuk meg értékelni, ha semmi különös nem történik velünk! Tanuljunk meg örülni, hálát adni a semmiért! Imádkozzunk szüntelenül azért, hogy ilyen „semmikülönös” napjaink lehessenek, mikor hálát adhatunk Istennek a KEGYELEMÉRT! Hiszen minden kegyelem: amikor fel tudsz kelni, amikor megszólal a vekker, amikor iskolába mehetsz... ez mind kegyelem, és nem természetes!

Tanulj meg érte hálát adni, minden egyes kisebb, vagy nagyobb dologért -  amit eddig teljesen természetesnek vettél, azért is!