2019. június 15., szombat

2019. 06. 09 Révész Lajos, Kovács Dániel – A Szentlélek kitöltése


Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. Sok kegyes zsidó férfi tartózkodott akkor Jeruzsálemben azok közül, akik a föld minden nemzete között éltek. Amikor a zúgás támadt, összefutott ez a sokaság, és nagy zavar keletkezett, mert mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni. Megdöbbentek, és csodálkozva mondták: „Íme, akik beszélnek, nem valamennyien Galileából valók-e? Akkor hogyan hallhatja őket mindegyikünk a maga anyanyelvén: pártusok, médek és elámiták, és akik Mezopotámiában laknak, vagy Júdeában és Kappadóciában, Pontuszban és Ázsiában,Frígiában és Pamfíliában, Egyiptomban és Líbia vidékén, amely Ciréné mellett van, és a római jövevények, zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, amint a mi nyelvünkön beszélnek az Isten felséges dolgairól.”. Álmélkodtak mindnyájan, és nagy zavarban kérdezgették egymástól: „Mi akar ez lenni?” Mások azonban gúnyolódva mondták: „Édes bortól részegedtek meg.” Ekkor előállt Péter a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: „Zsidó férfiak, és Jeruzsálem minden lakója! Vegyétek ezt tudomásul, és figyeljetek szavaimra! Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van. Hanem ez az, amiről Jóel így prófétált: Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak; még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak. És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstfelleget. A nap sötétté válik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.
Apcsel 2: 1-21



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


Istenre jellemző, hogy fel tudja gerjeszteni maga iránt a bizalmat olyan helyzetekben is, amikor mi emberek teljesen bizalom vesztettek lennék. Ha valaki visszaél a bizalmunkkal, mi emberek valószínűleg többé nem bíznánk a másikban, talán még az érdeklődési körünkből is kikerülne az illető.
Isten úgy gondolta, hogy bizalmának zálogát az emberek közé teszi, amelyet úgy hívnak, hogy „templom”. Ez kezdetben egy sátor, majd később épített templom volt. Izrael, a választott nép ezt elveszítette. Isten, igaz istenség lévén, mégsem mondott le népéről, s bennük lévő bizalmáról. Prófécián keresztül új templomot, sőt lelkének kitöltését ígérte már az ószövetségi időkben is: „Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak." (Joel 3:1)

Az újszövetségben szintén kaptunk ígéretet a Szentlélek kitöltésére:
·       Pál apostol pünkösdi beszédében olvashatjuk:Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak; még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak." (Apcsel 2:17-18)
·       Keresztelő János pedig Jézusról mondja: „Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket.” (Máté 3:11)

Mikor betölt minket a Szentlélek, rádöbbenünk a bűn valódi lényegére: hogy mitől voltunk elzárva, s hogy mit jelent az igazság. A Szentlélek kiszorít mindent, ami nem odavaló, s helyet ad Istennek: elkezd bennünk lüktetni a Menny! A Szentlélek szól általunk, helyettünk:ne aggódjatok amiatt, hogy miképpen vagy mit mondjatok, mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Mert nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól általatok" (Máté 10: 19-20)
S hogy miért tesz ilyet Isten? Mert így tetszett neki! Ennyire szeret bennünket.