2020. szeptember 2., szerda

2020.08.30. Kovács Dániel – Missio dei - Isten Missziója

 

Mert úgy tetszett neki, hogy megismertesse velünk az ő akaratának titkát, amelyet kijelentett őbenne az idők teljességének arról a rendjéről, hogy a Krisztusban egybefoglal mindeneket, azt is, ami a mennyben, és azt is, ami a földön van.
Ef 1.9-10.

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ha be kellene mutatnunk a Bibliát, bizony nehéz helyzetbe is kerülhetnénk, hiszen minden keresztény a teljes igazság egy-egy részét látja át. Mint ahogy ha egy folyóról szeretnénk leírást kapni, a folyó különböző részein élő emberek más-más történeteket mesélnének, pedig a folyó ugyanaz, s az elbeszélők is igazat mondanak.

Van központi igazsága a Bibliának, de a különböző korok különböző szemtanúinak bizonyságtételei eltérhetnek egymástól. A Missio Dei mégis eggyé kovácsolja Isten szavát.

Ha egyszerűen akarnánk elmondani a Biblia üzenetét, akkor így foglalhatnánk össze: a szerető Isten megteremtette az embert, de az fellázadt ellene; a szerető Isten mindent elkövet, hogy visszaszerezze az embert, és ebbe bevonja a világot is.

Isten missziója komplex, beteljesítésében használni akarja az embereket is; mindenkit a maga szolgálati területén. Bár a szolgálatok szerteágazóak, a CÉL egy. Kis részletek vagyunk ugyan, de mégis fontos feladatot töltünk be, az üdvtörténetben mindenkinek van szerepe. Isten nem személyválogató, mindenki számít nála, mindenki életére nézve van ötlete, terve.

 „Nekem adatott, minden hatalom, Mennyen és Földön”. Ez az a kód, vagy jelszó, amivel, ha rendelkezünk (az Úr Jézus adja a felhatalmazást), bárhova eljuthatunk, és bármire képesek lehetünk Isten országának építése érdekében. Ez az a királyság, amely folyamatosan növekszik, ahogy az emberek térnek meg, s amelynek nincsenek határai.

A megújuló természet is Istenről tesz bizonyságot. Isten az emberre bízta a teremtett világot, hogy művelje és őrizze. Mindannyiunk feladata, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy utódaink is gyönyörködhessenek Isten munkájában.

A teljes igazságot csak Isten ismeri, azonban ahogy egyre szorosabb a kapcsolatunk Istennel, egyre több puzzle darabot kapunk a kirakóból, így egyre pontosabb elképzelésünk lehet a teljes képről. S minél több részlet válik világossá, annál bátrabban is tudunk beszélni Isten királyságáról.

 

Így teljesedik be lépésről lépésre Isten terve a világon…