2018. december 21., péntek

2018.12.16. Kovács Dániel - Só és világosság. Advent 3. vasárnapja


„Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, akik a házban vannak. Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” 
Máté 5.13-16


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


·        "Ti vagytok a föld sója." Jelen időben, tehát nem azzá váltok, hanem már azok vagytok!
·        Minden áldozatot sóval hintettek meg, hiszen ez Isten örök szövetségét szimbolizálta. A só tartósít, lassítja a romlást, ízt ad, más fűszerrel nem váltható ki. Ha a só megízetlenül, már semmire sem jó, kidobják. Figyeljünk rá, hogy ne ízetlenedjünk el!
·        Mint e világ sói, nem vonulhatunk ki onnan, hanem épp ellenkezőleg: meg kell ízesítenünk a világot az élő Igével! Nem szabad felháborodnunk a világ ízléstelenségén, hanem ahogy Jézus is, a betegség helyett a gyógyulásra, gyógyításra kell koncentrálnunk: sóként kell az igazságot képviselnünk.
·        “Ti vagytok a világ világossága.” A kegyelmi korszak vége felé haladunk, ezért kevés időnket hasznosan kell töltenünk.
·        Jól válasszuk meg a világításunk módját: a reflektor ugyan nagy világosságot ad, de ha az ember szemébe világít, fájdalmat okoz, elvakít. Ezért a világításunk legyen útmutatás, ne pedig elvakítás. Ne akarjuk a saját igazságunkat másokra erőltetni, ne váljunk az Ige olvasása során felfuvalkodottá, ne tartsuk magunkat jobbnak a másiknál, hanem tartsuk meg Isten igazságát mindenkoron, s tükrözzük vissza Isten dicsőségét. S ne feledjük: a ragyogás Istené!