2020. április 24., péntek

2020.04.19. Kovács Dániel – Mit kezdjünk a feltámadt Jézussal?


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

A feltámadás üzenetére ma sokféleképpen reagálnak az emberek. Az evangéliumokban is többféle hozzáállással találkozunk.

Vannak, akik megdöbbennek, mint a Jézus sírját felkereső asszonyok: nem gondolják, hogy Jézus él, így a találkozás zavarba hozza őket. Nem ismerik az írásokat, de amit átéltek, azt adják tovább „félelemmel és örömmel”.

Félelem volt az őrzésre rendelt római katonákban is, amikor eltűnt a test. Ők is viszik a hírt a véneknek, akik – többféle megfontolásból – a tagadás mellett döntenek. Az őrök a pénz miatt szintén ezt választják. Ma is sokan találnak okot arra, hogy az igazság helyett a hazugságot terjesszék.

A gyászoló tanítványok, közöttük az emmausiak hallják a hírt, de akadályozza őket valami, így csak lassan jut el a szívükbe az üzenet. Aki maga is látta az üres sírt, annak könnyebb hinnie – ne ítéljük el, akinek ez nem megy olyan könnyen.

Sokan ismerték a jövendöléseket, zsoltárokat, de nem ismerték fel az aktuális élethelyzetükben Isten üzenetét. Időnként be kell csuknunk a szemünket, hogy messzebbre lássunk. Ha körülnézve a kihalt utcákat, a felfordult világot látjuk, csukjuk be a szemünket, és lássuk meg: van remény!

Vannak kételkedők, akiknek Jézus megengedi, hogy „megérintsék”, hogy olyan dolgokat érzékeljenek, amelyek túlmutatnak a fizikai világon.

Bárhogy közeledünk is hozzá, Jézus szeretettel reagál minden találkozáskor, így a hitetlenségből hit támad.