2020. szeptember 10., csütörtök

2020.09.06 Révész Lajos – Isten megdöbbentő terve

 Cidkijjának, Jósiás fiának, Júda királyának uralkodása kezdetén így szólt az ÚR igéje Jeremiáshoz: Ezt mondta nekem az ÚR: Készíts magadnak kötelet meg jármot, és vedd a nyakadba! Azután küldj üzenetet Edóm királyához, Móáb királyához, az ammóniak királyához, Tírusz királyához és Szidón királyához azokkal a követekkel, akik Jeruzsálembe érkeztek Cidkijjá júdai királyhoz! Parancsold meg nekik, hogy mondják meg uruknak: Így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Mondjátok meg uratoknak: Én alkottam nagy erővel és kinyújtott karral a földet meg a földön élő embereket és állatokat, és annak adom, akinek én jónak látom. Most szolgámnak, Nebukadneccar babilóniai királynak a kezébe adom mindezeket az országokat. Még a mezei állatokat is neki adom, hogy neki szolgáljanak. Őt, fiát és unokáját szolgálja majd minden nép, amíg el nem érkezik az az idő, amikor az ő országa is szolgálni fog hatalmas népeknek és nagy királyoknak. Ezért fegyverrel, éhínséggel és dögvésszel büntetem azt a népet és országot, amely nem szolgálja Nebukadneccart, Babilónia királyát, és nem hajtja nyakát Babilónia királyának az igájába! - így szól az ÚR. Végül egészen megsemmisítem őket általa. Ne hallgassatok azért prófétáitokra, a jósokra és álmodókra, a jelmagyarázókra és varázslókra, akik ezt mondják nektek: Ne szolgáljatok Babilónia királyának! Mert hazugságot prófétálnak nektek, hogy eltávolítsalak benneteket földetekről, szétszórjalak benneteket, és elpusztuljatok. Azt a népet azonban, amely a nyakát Babilónia királyának az igájába hajtja, és őt szolgálja, meghagyom földjén - így szól az ÚR -, hogy művelje azt, és lakjék rajta.
Jeremiás 27:1–11

  


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

„Vegyétek magatokra az én igámat…” (Máté 11:29) Ha ez a terve Istennek, valóban megdöbbentően hangzik. Hát nem segíteni, könnyíteni akar rajtunk? De amit Isten mond, egyszerűen csak meg kell tenni. Még ha nem is mindig értjük azonnal, és egyáltalán nem tűnik logikusnak.

Különbséget kell tennünk azonban iga és béklyó között. Míg az egyik személyre szabott, és a terhek könnyebb viselését teszi lehetővé, a másik ellehetetleníti életünket, a puszta létezésig korlátozva azt.

Jézus azt mondja: „Az én igám jó, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:30) Igen, Isten céllal enged be terheket az életünkbe, de soha nem hagy magunkra velük. Azt is tudja, hogy a terhek elhordozása könnyebb, ha megoszthatjuk valakivel. Jézus mondja: „Vegyétek magatokra az én igámat…” Nem újabb terhet akar ránk tenni, hanem osztozni akar azok elhordozásában. Vele saját erőnk is megsokszorozódik.

Jézus igájában járni védelmet is jelent a sátán megtévesztései ellen, aki vágyainkon keresztül próbál minket manipulálni, Isten útjáról letéríteni.

 

Isten soha nem ígért teher nélküli életet, de azt a terhet hordozzuk, amit ő tesz ránk! „Mert az én igám jó, az én terhem könnyű.”