2020. november 6., péntek

2020.11.01. Révész Lajos – Kegyelem által

 Amikor látta az ÚR, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az ÚR, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében. Azért ezt mondta az ÚR: Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem; az emberrel együtt az állatokat, a csúszómászókat és az égi madarakat is, mert megbántam, hogy alkottam őket. De Nóé kegyelmet talált az ÚR előtt.
1 Mózes 6:5-8
 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás 

A kegyelem jelentése: örömteli ajándék, amit nem tudunk kiérdemelni. Isten nem a cselekedeteink alapján adja ezt a különleges kincset, hanem a szívünket vizsgálja meg, formálható szívet keresve. Az Ige bemutatja milyen módon fogadhatjuk megmentését.

Van olyan ember, aki nem tudja elfogadni a kegyelmet, a halál felé húz a szíve. Ilyen volt Lót felesége, aki nem hallgatott az Úr angyalainak figyelmeztetésre, hogy vissza se nézzen előző életére, csak fusson a bűntől minél messzebb. Megmenekülhetett volna, de engedetlenségének következményeképpen azonnal meghalt. (1 Mózes 19:15-26)

A másik típust Lót jelképezi. Nem mert ellent mondani a Mindenhatónak, de nem is bízott meg Benne teljesen. Felülbírálta, hogy jó helyre akarja- e vezetni őt Isten. Az ilyen ember elfogadja a kegyelmet, de alkudozik, feltételeket szab, ötleteket ad Istennek, nem adja át az életét maradéktalanul. (1 Mózes 19.15-22)

Noé életéből láthatjuk, hogyan adhatjuk át a szívünket teljesen Istennek, és hogyan rendelhetjük alá Neki életünket és akaratunkat. Noé csak az Úrra nézve tudott igent mondani arra az emberileg képtelenségnek tűnő ötletre, hogy a szárazföld közepén bárkát építsen. Az ismeretlentől gyakran félünk, de ha nem magunkra és a környezetünkre figyelünk - hanem a tekintetünket a Menny felé fordítjuk -, legyen bármilyen nehéz az utunk, Isten dicsősége fog kísérni bennünket. (1 Mózes 6:9-22)

A kegyelem által az Úr behív minket abba az öröklétbe, amiről Nélküle fogalmunk sem lehet, és nem csak ráállít a rajtvonalra, hanem egészen a célig elkísér!

„De Isten, gazdag lévén irgalomban, az Ő nagy szeretetéért, amivel minket szeretett, minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett a Krisztussal együtt – kegyelemből van üdvösségetek! – és Vele együtt feltámasztott, és a mennyeiek világába ültetett Krisztus Jézusért.” Efézus 2:4-6