2020. május 14., csütörtök

2020.05.10. Kovács Dániel – Életrendezés


„Akkor újra megszólították néhányan az írástudók és a farizeusok közül: „Mester, jelt akarunk látni tőled.” Ő pedig így válaszolt nekik: „Ez a gonosz és parázna nemzedék jelt követel, de nem adatik neki más jel, csak a Jónás próféta jele. Mert ahogyan Jónás három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia is a föld belsejében három nap és három éjjel. A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására; ámde itt nagyobb van Jónásnál! Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, mert ő eljött a föld végső határairól, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét; ámde itt nagyobb van Salamonnál!” „Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál. Akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. Amikor odaér, gazdátlanul, kiseperve és felékesítve találja azt. Akkor elmegy, vesz maga mellé másik hét magánál is gonoszabb lelket; bemennek, és ott laknak, és annak az embernek az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél. Ez történik majd ezzel a gonosz nemzedékkel is.” 
Mt 12:38-45

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ma is megvan az embernek az a kísértése, hogy jelet követeljen Istentől, létezésének bizonyítékaként.

A jel fontos dolog, de megvan a maga helye és ideje. Az Ószövetségben egy megerősítés volt Istentől népe és a próféták felé, hiszen akkor még nem áradt ki az Ő Lelke a földre. Pünkösd óta Isten Szelleme a jel.

Jézus szándékosan nem tett csodát mindenkivel. A hatalma megvolt rá, de ha csak a csodákból „éltek volna” a tanítványok és a körülötte lévők, az megölte volna bennük a hitet. „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.” Zsid 11:1

Amikor találkozunk az Úr Jézussal, meglátjuk bűneinket és hogy életrendezésre van szükségünk, de nem állhatunk meg itt. Be is kell hívnunk szívünkbe Isten Szellemét, mert ha ezt nem tesszük meg, az ördög visszafoglalja, amit a sajátjának hisz. Ha viszont ott van az életünkön a jel, a pecsét, és Isten Szelleme a szívünk lakója, ez távol tartja a régi bűnös vágyakat, gondolatokat, szokásokat. Az illetéktelen behatolót, magát az ördögöt. Ez szellemi törvényszerűség! A jel, jelzés Istennek, de jelzés a sátánnak is.

Az életünk teljes átadásakor szövetséget kötünk a Mindenható Istennel. Ezt a szövetséget csak mi törhetjük meg, Ő örökké hű marad. Izrael népe eltért az Úrral kötött szövetségtől, ezért az Ige „parázna nemzetségként” beszél róluk. Viszont nincs olyan mélység, ahonnan ki ne tudna minket emelni Isten. Ez történt Jónással, amikor a hal gyomrában belátta engedetlenségét (Jónás könyve 2. fejezet), Ninive lakóival, akikre biztos pusztulás várt, de megtértek (Jónás könyve 3. fejezet), vagy Sába (Dél) királynőjével is, aki időt és fáradtságot nem sajnálva akart találkozni Isten bölcs királyával (1Kir 10. fejezet). Ők nem jelet kívántak, hanem hittek, a szövetséget megkötötték, megújították Istennel, így maguk váltak jellé.

Előfordul, hogy összekuszálódott az életünk, és Isten útmutatására, egyértelmű jelzésére várunk, de ne ettől függjön a hitünk.

Ha az életünk rendezéséről beszélünk, az első lépés, hogy behívjuk oda a Szent Szellemet. Ezután indulhat el az a folyamat, aminek szoros velejárója az Ige olvasása, Jézus követése, és egy életen át tartó „kérdezz-felelek”, az ima. Mi kérdezünk és ha figyelünk meghalljuk Isten szavát, aminek teremtő ereje van minden ember életében. Az út végén pedig az Úr előtt állhatunk majd és Ő a szívére ölel bennünket.