2021. január 27., szerda

2021.01.17. Révész Lajos – Böjt

 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Természetes egyszerűséggel működik az életünk. Teremtettségünknél fogva függő lények vagyunk. A szavak, a hírek, a közösségi média bármilyen formája hatással van ránk, beindít bennünk dolgokat, formálja gondolatainkat.

A böjt ugyanezt teszi, de ilyenkor nem járunk kedvteléseinkben, mellőzzük az étkezést, szívből és Szellemben keressük Teremtőnk jelenlétét.

Ha megállunk Isten előtt, megérthetjük akaratát. De ehhez olyan csendességre és megtisztulásra van szükség, amihez a böjt vezet el.

Böjtölés során nem félretesszük testünk szükségleteit, hanem Isten mögé helyezzük azokat. A böjt a „rosszul látó” ember „szemüvege” – segítségével elkezdünk „tisztán” látni. A böjt nem ellenszolgáltatás Isten felé részünkről, és nem feltétele az üdvösségnek. A böjt szolgálatunk hatékonyságát befolyásolja.

Az ószövetségi időkben Izrael népe az élet minden területén kialakított böjti szokásokat. Mire Jézus megérkezett, ezek a szokások már törvénnyé váltak.

Isten elmondja, hogy neki milyen böjt tetszik: „az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!" (Ézsaiás 58,6)

Használd a böjtöt csendességre, énekelj, imádkozz, olvasd az igét, keresd az Urat! Lehet, hogy szólni fog hozzád az ige által, lehet, hogy sebeket gyógyít be, vagy szabadulást hoz. Lelkünk felforrósítása, az új láng Istentől jön.