2018. július 5., csütörtök

2018.07.01. Révész Lajos: Titkos ügyeink: adakozás


Vigyázzatok: kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, csak azért, hogy lássák azt, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod rejtve maradjon; és majd a te Atyád, aki látja a rejtett dolgokat, megjutalmaz téged.
Máté 6:1-4


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás



Titkos ügyeink: adakozás


·       A látszat-kegyesség megöli a kegyességben rejlő erőt. A kegyességet csak az tudja igazán gyakorolni, aki maga is átélte a kegyelmet, amit Isten adott.


·       A magamutogató ember nem lehet a láthatatlan Isten szolgája – a láthatatlan Isten szolgái nem magamutogatók.
·       Adakozás, ima, böjt → a legjobb, ha titokban teszed, nem emberek tetszését keresve.
·       Az adakozás lehet pénzbeli-, tárgyi javak, vagy az időnk odaszánása.
·       A kegyelem nem csak addig tart, amíg azt átvesszük Istentől. Lényeges, hogy a kapott javaimmal segítsek másokat is (Isten csak kölcsönbe ad nekünk!).
·       Tovább kell adnom azt, amit Istentől kaptam: a rejtett szívnek Isten nem marad adósa, a dicsekvő pedig elnyerte emberek tetszését → Isten már nem fog „fizetni”!
·       Rejtett szív:
o    indítéka tiszta, növekszik hitben, bizalomban, megvéd mások véleményétől, és a kérkedéstől. Direkt kapocs a szükségeket kielégítő Istennel.
o    a rejtett mód mutatja meg a szív igazi állapotát: nincs benne semmi nyereségvágy ↔ vagy valaki csodálatát akarom megvásárolni.
o    a rejtett szívből megajándékozott Istennek lesz hálás, a továbbiakban nem az ajándékozótól várja a megoldást, hanem Istentől.


·       A nagylelkűség próbája: a háttérben maradni. → Ha dicséretet kapunk, válaszolhatjuk, hogy: köszönöm, Istené a dicsőség!
·       Jézus tudja, hogy mindez nem egyszerű dolog, ezért figyelmeztet. Odafigyelést, érettséget igényel.
·       Fontos a pénzzel való jó bánásmód! Sodoma példája: „bár fenségben, kenyérbőségben és zavartalan békességben volt része neki és lányainak, de a nyomorultat és a szegényt mégsem támogatta" (Ez 16:49) → A jólét könnyen megszédít, kemény lelkűséghez, érzéketlenséghez, felfuvalkodottsághoz vezethet.
·       Az adakozás lággyá teszi a szívet, érzékennyé tesz mások szükségei iránt.