2018. szeptember 10., hétfő

2018.09.02. Révész Lajos - A római levél tanulmányozása 1. rész


"Pál, Krisztus Jézus szolgája, elhívott apostol, akit Isten kiválasztott arra, hogy hirdesse evangéliumát, amelyet prófétái által a szent iratokban előre megígért, az ő Fiáról, aki test szerint Dávid utódaitól származott, a szentség Lelke szerint pedig a halottak közül való feltámadásával Isten hatalmas Fiának bizonyult. Jézus Krisztus a mi Urunk, általa kegyelmet és apostolságot kaptunk arra, hogy az ő nevéért hitre és engedelmességre hívjunk fel minden népet, akik közé tartoztok ti is, Jézus Krisztus elhívottai. Mindazoknak, akik Rómában vagytok, Isten szeretteinek, elhívott szentjeinek: Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól"
(Róma 1:1-7)


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás



·      A Római levél és az Efézusi levél a Biblia Jézus-ismereti könyvei. Ezúttal a Római levelet tanulmányozzuk át vasárnapról vasárnapra. Aki csak teheti, olvassa el a teljes levelet a következő alkalomra!
·      Pál Tárzuszban, hithű, törvénytisztelő zsidó családban nevelkedett. A híres tanító, Gamáliel tanította, és később maga is rabbi lehetett. A damaszkuszi úton azonban megtért, betöltötte a Szentlélek, és az általa addig hevesen üldözött Jézus szolgája lett.
·           Pál úgy írt a rómabeli gyülekezeteknek, hogy ő maga még sohasem járt Rómában, de már égett a szíve az ottani gyülekezetért. A birodalom központjában vallási szempontból a sokistenhit volt a jellemző. Ebben a közegben születtek a kicsi, keresztény gyülekezetek. Fontos volt, hogy Pál a legjelentősebb városban is hirdesse a Jézusról szóló örömhírt.
·        Pál a levél elején Jézus Krisztus szolgájaként azonosítja magát, és görög dulosz szót használja ennek kifejezésére, amely önkéntes rabszolgát jelent. (A zsidó rabszolga 7 év után felszabadult, és jelentős pénzösszeggel kezdhette meg szabad életét. Amennyiben azonban megszerette a gazdájánál folytatott életet, önkéntesen maradhatott uránál élete végéig.)
·         Isten, tőlünk is azt várja, hogy menjünk azon az úton, amelyet nekünk mutat. Nem minket tesz felelőssé a küldetés sikeréért. A felelősség az Övé, és ez felszabadít minket. Valójában, gyakran sikertelennek tűnő feladatvégzésünk, szolgálatunk készíti az utat Isten végső céljának eléréséhez. (Ahogyan a vasút megjelenésekor sokan hiábavalónak és értelmezhetetlennek tartották a vasúti sínek évekig tartó lefektetését anélkül, hogy bármi is történt volna, amikor megjelent az első mozdony, amelyik addig soha nem látott sebességgel végigsiklott a pályán, utólag minden értelmet nyert.)

·           Felelősek vagyunk ugyanakkor, hogy meghallgassuk, hogy Urunk mire hívott el minket, és utána ezt meg is tegyük. Ha megtesszük, amit kér, egyre jobban fogjuk érteni a hangját. Szeptemberben Téged mire hívott el Isten? Tegyük meg az első lépést következő vasárnapig, hogy Jézus Krisztus duloszai legyünk!