2019. október 10., csütörtök

2019.10.06. Friebert Tibor – Hálaadónap


Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel, mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.
Efezus 5:18-20


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Minden egyes ember, aki találkozott Jézussal, felhatalmazást kapott arra, hogy hirdesse az evangéliumot. Az Ige is erre bátorít bennünket: „legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.” (1Péter 3: 15b) Hálaadónapon vizsgáljuk meg magunkat, meg tudjuk-e szólítani környezetünket? Betöltjük-e küldetésünket? Fontos ezt látnunk, mert mi vagyunk azok, akik behozhatjuk a gyülekezetbe a jó hírt eddig nem ismerőket – ha bizonyságot teszünk nekik.
De vajon könnyű vagy nehéz hálásnak lenni? Lehet ez akár életforma is? Mennyire kellene ebben hasonlítanom Jézusra? Az ige szerint: „ adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért (Ef 5:20) Valóban mindenért? Mit jelent ez pontosan? Hiszen vannak olyan megpróbáltatások az életünkben, amelyekre ezt az Isteni parancsot nehezen tudjuk alkalmazni. Ezekért hogyan legyünk hálásak? A választ erre Jézus utolsó vacsorán mondott hálaadása adja meg:
És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: "E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki.” (Lukács 22:19-20) Itt Jézus már nem az ételért és az italért adott hálát, hanem azért, hogy önmagát adhatta értünk. Ha van valami, amiért hálásak lehetünk, ez az!
Jézusnak a hálaadás olyannyira életforma volt, hogy később az emmausi tanítványok is erről ismerték fel (Lukács 24:30-31)!

Nehéz körülményeink között pedig így menjünk közel az Úrhoz: „Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” (Máté 7:7-8)  „De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt.” (Jakab 1:6)
Isten pedig soha nem akar rosszat adni!