2018. május 18., péntek

2018.05.13. Kovács Dániel - A Szentlélek ad kijelentést!

"Akkor leszállok és beszélek ott veled." 4Móz 11:17




Youtube: Megnyitás
Hanganyag: Megnyitás

Alapige: 4Móz 11:16-30



Mózes a „pusztai teológiára” járt, bibliaiskolája maga a puszta volt. Istenélménye az égő csipkebokornál kezdődik, mikor is a Lélek szolgálatba állítja: a választott nép Egyiptomból való kivezetését bízza rá. Az alázat és Isten jelenléte tette alkalmassá erre a szolgálatra.
Mózes és Izrael egész népe csodák sorozatait élte meg. Mégis, hamarosan zúgolódni kezdtek, nagyon rövid időn belül megfeledkeztek az átélt csodákról. Még az égből aláhulló mennyei táplálék sem bizonyította számukra Isten gondviselését. A nép mást akart: húst kért - lázadásban tör ki.



Vajon mi, mai emberek mit teszünk, ha imáinkra késik a válasz? Lázadunk, vagy elfogadjuk Isten időzítését, megoldását? Isten ugyanis nem mindig válaszol rögtön kéréseinkre, mert látni akarja hitünket. Hacsupán a körülményekre tekintünk, könnyen úgy járhatunk, mint Mózes is: elveszíthetjük a célt, a fókuszt.
Pusztai vándorlásunk során bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni a célról. Csak az ígéret jár a fejünkben, s mivel az még nem teljesült be, lázadozni kezdünk. Pedig lehet, hogy pontosan az az az út, amin járnunk kell. Csakhogy az ígéret és a beteljesedés közt űr van, időbeli eltolódás: a PUSZTA. A tanulás és a formálódás időszaka, krízishelyzet, melyben megmutatkozik hitünk, s amiben Isten minden szükségessel ellát bennünket.
Isten teljesít olyan vágyainkat is, ami az Ő tervének nem része (Izrael népének – a zúgolódásra válaszul – húst adott, méghozzá annyit, míg meg nem undorodott tőle). Mindezt azért teszi, hogy rájöjjünk, vannak fontosabb dolgok testi szükségleteink betöltésénél. Isten sokkal inkább arra vágyik, hogy az ő közelségét keressük.

Mózes szívében hitetlenség volt, az általa megélt korábbi sok csoda ellenére is. Kezdett belefáradni szolgálata terheibe, szívesen befejezte volna, még az életét is (4Mózes 11:14-15).
Isten a Mózesnek adatott Lelket szétosztotta 70 vén között, ezzel válaszolva panaszára. Habár a teher lekerült róla, mégsem tudott a célra fókuszálni. Mikor Isten húst ígért a lázadó népnek, kételkedett abban, hogy ez egyáltalán kivitelezhető, ezt mondta Mózes: Hatszázezer gyalogos van ebben a népben, amely között vagyok, és te ezt mondod: Húst adok nekik enni egy álló hónapig?!” 4Mózes 11:21
Mózes hitetlenkedik → még az Úr választottainak hite is megrendülhet Ura felé!


Az Ószövetségben Isten behatárolt időre, behatárolt keretek közt küldte el Szellemét a prófétákra, akik közvetítették Isten üzenetét. Az Újszövetségben Pünkösd révén Isten Lelke minden hívőt betölt, mindenki részesülhet a Szentlélek ajándékában: Isten bárkin keresztül üzenhet (bárki prófétálhat). Isten rajtunk, hívőkön keresztül akar másokat megszólítani, használni akar minket. Merjünk szólni Istennel való kapcsolatunkról, a Lélek általunk is adhat kijelentést!



A Szentlélek kijelentéseit el kell fogadnunk, bárkin keresztül is érkezik. Nem szabad, hogy ebben akár az irigység is megakadályozzon. Saját ígéreteinkre (amit Isten személy szerint nekünk ad) rá kell állnunk, és végig kell járni az utat. A pusztát is, ahol sosem maradunk magunkra: mindig lesznek, akik prófétálnak, a prófétálás pedig nem jövendőmondás, hanem Isten dicsérete, a Lélek jelenléte.
Ahogy Pál is felismerte elhívatását, elhitte saját, egyénre szabott ígéretet és végigjárta a saját útját. (Apcsel 20:24)
Isten nem ítélettel, hanem kegyelemmel fordul hozzánk. Mi hogyan közeledünk Istenhez? Követelőzve? Lázadozva? Vagy kérve, hogy töltsön be, használjon minket ma is? Legyünk ott a Szent sátor körül (a gyülekezetben), és vegyük az Ő Lelkét úgy, hogy mindenki meghallhassa szavát. Isten rajtunk keresztül sok embert meg akar szólítani. Merjünk megszólalni, bizonyságot tenni: hiszen a Lélek velünk van.