2019. május 8., szerda

2019.05.05 Révész Lajos – Mit jelent kereszténynek lenni a gyakorlatban? Hogyan működik a gyakorlatban? Mit tehetek ezért anyaként, apaként?


A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők, a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” - így szól az Úr. Sőt, „ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére.” Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.
Róm 12.9-21



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Az anyákat ünnepeltük ezzel az igeszakasszal. Számos olyan tulajdonságot említ itt az Ige, amelyek jellemzőek az édesanyákra, s az ő segítségükkel lehet elsajátítani őket.

Szülőként tanuljuk meg igazán, hogyan kell a ránk bízott emberekkel foglalkoznunk. A szülőségen keresztül tudjuk jobban megérteni, hogy milyen Isten - gondoskodó, előrelátó. Ahhoz, hogy hívő életünk ne lankadjon meg, szükséges, hogy többet és többet akarjunk Istenből, akinek pedig a nekünk adott egyik legnagyobb ajándéka a szülőség. Ezzel Isten bevon minket az élet továbbadásának csodájába, amit az édesanyák kilenc hónapig testközelből figyelhetnek meg. Ennek a várakozásnak a végén fájdalomban érkezik meg az új élet a családba, s utána 7/24-ben kell rá vigyáznunk, így életünk a szülővé válással bonyolultabb lesz, amely sok nehéz időszakot is jelent. Szülőnek lenni azonban megtiszteltetés, az anya szolgálata gyermeke felé csodás.
Az édesanyák megmutatják nekünk, milyen a képmutatás nélküli szeretet, hiszen amikor még semmi nem látszik gyermekükből, ők máris szeretik és óvják. Az anya szívében remény van, amelyet Isten helyezett oda, s ebben a reményben örvendeznek még a reménytelennek tűnő helyzetekben is. Fáradhatatlanok, hiszen a Lélekben járva válnak buzgóvá. Ha imáinkban megmarad az alázat, Isten válaszolni fog - a maga idejében.
Isten áldja az édesanyákat!