2020. december 10., csütörtök

2020.12.06. Sinka Csaba – Virrasztó szolgák

„Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva. Ti pedig legyetek hasonlók az olyan emberekhez, akik várják, mikor tér vissza uruk a menyegzőről, hogy amikor megérkezik és zörget, azonnal ajtót nyithassanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket az úr, amikor megérkezik, virrasztva talál. Bizony, mondom néktek, hogy felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, odamegy, és felszolgál nekik. És ha a második vagy ha a harmadik őrváltáskor érkezik is meg, és virrasztva találja őket: boldogok azok a szolgák!
Lk 12,35–38

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás 

Valamennyi példázatban, amely őrködésre, az eltávozott visszavárására hív, jelen van a várva várt személy hiánya és az a kérdés, hogyan rendezzük be az életünket a távollétében. Mivel töltjük azt a meghatározatlan időt, amely még hátra van a „gazda” visszatéréséig? Ez az alaphelyzete a hitnek: az ember a lelkében hiányt él meg, és igyekszik azt betölteni.

A virrasztó szolgák példázatában a várakozás három jellemzőjét figyelhetjük meg:

  1. Nem egy homályos dologra várunk, hanem egy konkrét személyre, akinek most még csak a hiányát érezzük.
  2. Nem passzívan várunk, hanem tevékenyen, jól beosztva az időt.
  3. Bízva várjuk vissza a gazdánkat, nem csak a jelenben élünk, hanem tudjuk, hogy ez az élet egy másik valóság része.

Nem kell félelemmel várakoznunk. Amikor a gazda hazaérkezik, az olyan szolgát, aki éber marad, és teljesíti minden kötelességét, különleges jutalomban részesíti.