2020. november 25., szerda

2020.11.22. Kovács Dániel – Karanténközösség, e-kereszténység

 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás 

 10 tanács karantén idejére a közösség építéséhez:

1.     Szeretet és gyengédség. Ne csupán szavakban fejezzük ki a szeretetünket, hanem gyakorlati módon. Telefonon kérdezzük meg, miben tudunk segíteni. Fogadjuk el tisztelettel, ahogyan a másik kezeli a vírushelyzetet, a szeretetközösség legyen fontosabb, mint a különbségek.

2.          Egymás építése. Gondoljuk végig, hogy amit megosztunk egymással, azzal mi mellett foglalunk állást, építi-e a másikat, érzelmileg hogyan hat a másikra.

3.        Befogadás a közösségbe. Vannak, akik a járványhelyzet kapcsán találtak rá a közösségre, és most már a közvetítések rendszeres nézői. Ha ismerünk ilyeneket, segítsünk nekik a gyülekezethez való kapcsolódásban, sőt taníthatjuk is őket Isten igéjére.

4.       Intés, bátorítás. Az internetes fórumokon a bántás, a kritika a jellemző, ha mi is ezt tesszük, azzal sokat árthatunk. Az internet világában is csak olyan kommunikációt engedjünk meg magunknak, amit személyesen is vállalnánk.

5.       A másik felvállalása. Nemcsak a megszokott köszöntésekkel vállalhatjuk fel egymást, hanem ezek távolságtartóbb formáival is. Ne szégyelljük megmutatni keresztény mivoltunkat köszöntéseink alkalmával se.

6.       Gondoskodás. Figyeljünk oda egymásra! Akár a testi, akár a lelki ereje fogyott el a másiknak, hordozzuk egymás terhét kézzelfogható módon.

7.          Megbocsátás, a bűn megelőzése. A korlátozások felerősíthetik a természetünk negatív vonásait, legyünk elfogadóbbak egymással, ne ítélkezzünk.

8.   Egymás elviselése. Leszűkült a kapcsolataink köre, a lazítás, feltöltődés lehetősége. Gondolkodjunk praktikus megoldásokon, a súrlódás csökkentésén. Saját erőnkből ez nehezen fenntartható, kérjük Isten segítségét.

9.   Vigasztalás. Nehezebb megélni most a gyász időszakát. Fejezzük ki más módon az együttérzésünket, figyeljünk oda azokra, akik nehéz időszakon mennek át.

10.    Bűnvallás, imádság. A járvány számtalan imatémát ad, de ne feledkezzünk meg közben az önvizsgálatról sem.