2018. szeptember 19., szerda

2018.09.16. Révész Lajos – A római levél tanulmányozása. 3. rész

"Isten ugyanis kinyilatkoztatja a maga haragját a mennyből az igazság útját álló gonosz emberek minden hitetlensége és gonoszsága ellen, mert ami megismerhető Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. Láthatatlan valóját, azaz örök hatalmát és istenségét meglátja alkotásain az értelem a világ teremtésétől fogva. Ezért nincs mentségük, mert bár Istent ismerték, mégsem dicsőítették vagy áldották mint Istent, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és sötétség borult oktalan szívükre. Akik bölcseknek mondják magukat, bolonddá lettek, és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték halandó emberek, sőt madarak, négylábúak és csúszómászók képmásával. Ezért kiszolgáltatta őket Isten szívük vágyaiban a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét.  Az ilyenek Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, és a teremtményt imádták és szolgálták a Teremtő helyett, aki áldott mindörökké. Ámen. Ezért kiszolgáltatta őket Isten gyalázatos szenvedélyeiknek: mert asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt ébredt vágy bennük: férfiak férfiakkal fajtalankodnak, de el is veszik tévelygésük méltó büntetését önmagukban. És mivel nem méltatták Istent arra, hogy megtartsák ismeretükben, Isten kiszolgáltatta őket megbízhatatlan gondolkodásuknak, hogy azt tegyék, ami nem illik. Tele vannak mindenféle hamissággal, gonoszsággal, kapzsisággal, rosszasággal, tele irigységgel, gyilkos indulattal, viszálykodással, csalással, rosszindulattal; besúgók, rágalmazók, istengyűlölők, gőgösek, fennhéjázók, dicsekvők, találékonyak a rosszban, szüleiknek engedetlenek, kíméletlenek, szószegők, szeretetlenek és irgalmatlanok. Ezek ismerik ugyan Isten igazságos rendjét, amely szerint halálra méltók, akik ilyeneket tesznek; mégis nemcsak teszik ezeket a dolgokat, hanem azokkal is egyetértenek, akik ilyeneket tesznek." 
Róma 1.18-32


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás
  • Ezek az igék hozzánk is szólnak - noha a római gyülekezetnek íródtak, a ma embere is tanulhat belőle.
  • Isten szerető Isten, de ugyanakkor haragudni is képes.
  • Isten akkor haragszik, ha tudatosan eltérünk az Ő akaratától, ha tudjuk, hogy nem helyes irányba haladunk, de mégsem változtatunk rajta.
  • A szánk azt szólja, ami a szívünkből jön, a szívünkbe pedig érzékszerveinken keresztül jutnak az impulzusok (pl. hallás, látás). A szívünkben talán megmarad néhány ige a vasárnapi iskolából, míg a világból rengeteg képpel, emlékkel történik mindez. Kérdés, hogy döntéseink során vajon melyiket vesszük elő. Felelősek vagyunk tehát azért, hogy mivel van tele a szívünk, mert a döntéshozatalkor azé lesz a főszerep.
  • Amikor az ember úgy dönt, hogy majd maga megoldja saját dolgait, Isten leveszi róla a kezét, kiszolgáltatja bűneinek, megbízhatatlan természetének. A másik oldal pedig azonnal jelentkezik és belép a képbe.
  • Nincs mentségünk arra, ha tudatosan más úton megyünk, hiszen:
    • Isten kinyilatkoztatja az igazságát és ad rá lehetőséget, hogy megismerjük Őt;
    • Érthetővé is teszi az ember számára, hogy merre kellene mennie;
    • Ha erre olyan válasz érkezik az embertől, hogy bár megértette, de nem kell neki; érti, hogy mit kellene tennie, de benne akar maradni a rosszban, akkor Isten igéjével tudatosan száll szembe.
  • A szellemi sötétség mélységének nincs feneke (mint pl. az óceánnak van).
  • Istennek az fáj, ha valaki a sodomai/ gileadi viselkedése, életmódja miatt nem kaphatja meg azokat az áldásokat, amiket Isten készített neki pl. anyaság, apaság öröme, házastársi összhang, stb.
  • A bűn erővel, hatalommal rendelkezik, mindegy milyen mélyen vagyunk benne, elválaszt Istentől. Ahogy az óceánba is belefulladunk, függetlenül attól, hogy csak 40 cm-re voltunk a felszíntől, vagy több száz méter mélyen, ha nem jutunk időben levegőhöz, megfulladunk. Emberi erőfeszítésekkel nem lehet, nem tudunk kijönni a bűnből.
  • Isten azonban kegyes, segít azoknak, akik megvallják bűneiket és segítségért kiáltanak hozzá.
  • Figyelem! A szexualitással összefüggő bűnök csak részei a listának! Sok más viselkedés is bűn - álnokság, viszálykodás, gonoszság, dicsekvés, találékonyság a rosszban, szülőknek való engedetlenség, kíméletlenség, kapzsiság -, s ha ezeket nézzük, könnyen rájövünk, hogy mi sem vagyunk különbek vagy bűntelenek!
  • Rendkívül fontos az önvizsgálat Isten segítségével! Ugyanakkor akár mértékadó emberektől is megkérdezhetjük, hogy van-e eltérés a tetteink és a szavaink között.
  • A világ szemében szégyen Istent keresni, Isten szemében szégyen úgy a világot vagy annak kegyeit keresni, hogy ismerjük az Ő igéjét.