2018. november 20., kedd

2018.11.18. Kovács Dániel – A római levél tanulmányozása 10. rész


Ez a boldogság tehát a zsidónak, vagy a pogánynak is tulajdoníttatik-é? Mert azt mondjuk, hogy Ábrahámnak a hit tulajdoníttaték igazságul. Miképpen tulajdoníttaték tehát? Körülmetélt vagy körülmetéletlen állapotában? Nem körülmetélt, hanem körülmetéletlen állapotában. És a körülmetélkedés jegyét körülmetéletlenségében tanusított hite igazságának pecsétjéül nyerte: hogy atyja legyen mindazoknak, akik körülmetéletlen létökre hisznek, hogy azoknak is tulajdoníttassék az igazság; És hogy atyja legyen a körülmetélteknek is, azoknak, akik nemcsak körülmetélkednek, hanem követik is a mi atyánknak Ábrahámnak körülmetéletlenségében tanusított hitének nyomdokait.
(Róma 4:9-12)

YouTube:megnyitás
Hang:megnyitás


·           A római gyülekezetet a pogányok mellett többnyire kereszténnyé lett zsidók alkották, akik a körülmetélést, amely Ábrahám – és így a zsidók – Istennel kötött szövetségének jele volt, egyfajta privilégiumként értelmezték. A külsőségekre helyezték a hangsúlyt a hitbeli meggyőződés helyett. Nem áll tőlünk sem távol ez a gondolat, akik keresztényként élünk, templomba járunk és egyáltalán ennek megfelelően igyekszünk viselkedni. De vajon van-e valódi hitünk?
·           A zsidók téves értelmezésére válaszul Pál Mózes 1. könyvére hivatkozik (1Mózes 15. és 16.). Isten látomásban tudatta Ábrahámmal, hogy idős kora ellenére, annyi utóda lesz, mint égen a csillag. Ábrahám, bár rátekintett idős testére, mégis Istennek hitt, mert mindenhatónak tartotta. Ez a hit volt Istennel kötött szövetségének legfontosabb emberi alapja. Ennek a szövetségnek volt a külső jele az, hogy Ábrahámot körülmetélték.
·           Az, hogy keresztény módon gondolkodunk, e szerint igyekszünk élni, ugyan olyan kevéssé szerez számunkra üdvösséget, mint a körülmetélés önmagában Ábrahám számára. Ábrahámot az Istenbe vetett hite tette igazzá, és számunkra is az Isten egyszülött fiába, Jézus Krisztusba vetett hitünk jelenti az áldást, a boldogságot. Áldást vagy átkot annak megfelelően kapunk, hogy hit vagy hitetlenség jellemez minket.
·           A törvény megtartása fontos, de nem ez hoz számunkra megváltást. És ez egyben a jó hír is, mert senki nem képes maradéktalanul megtartani a törvényt, mindenki kárhozatra van ítélve a törvény alapján. A törvény csupán tükröt tart elénk, hogy ezt kellene hiba nélkül betartanunk – segít ráébrednünk, hogy elégtelenek vagyunk és szükségünk van Isten kegyelmére.
·           Lelki, szívbeli körülmetélésre van szükségünk, azaz arra, hogy megvalljuk Istennek bűneinket, és kérjük, hogy segítsen elhagyni ezeket (ha kell, újra meg újra). Annak öröme, hogy bűnös mivoltunk ellenére részesülhetünk Isten kegyelmében, és hogy az Ő szeretete tölti be a szívünket, eredményezi azt, hogy nem nézünk le másokat, akiknek még nincsen hitük. Lenézés helyett azzal a szeretettel fordulunk feléjük, amellyel Isten szeretett minket.
·           Ha valóban hiszünk még a nehéz helyzetekben is, akkor tényleg Ábrahám gyermekei vagyunk. (Galata 3:7) Beleszületni nem lehet Isten országába: csak újjászületni lehet!