2020. május 6., szerda

2020.05.03. Révész Szilvia – Anya, Apa és a változás - Anyák napja


Volt egy Rámátaim-Cófimból, az Efraim hegyvidékéről való ember, akinek Elkána volt a neve; efrátai volt, Jeróhámnak a fia, aki Elíhú fia, aki Tóhú fia, aki Cúf fia volt. 2Két felesége volt; egyiknek a neve Anna, másiknak a neve Peninná volt. Peninnának voltak gyermekei, de Annának nem voltak gyermekei.
Az asszony lelke mélyéig elkeseredve könyörgött az ÚRhoz, és keservesen sírt.
1 Sámuel 1:1-2:10


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Az emberi szív epicentrumában a szeretet áll. Erre vágyunk, ezt keressük mindenhol, szinte minden kapcsolatunkban. A szeretet egy olyan szükségletünk, melyet csak mennyei Atyánk tud tökéletesen betölteni. Sokszor nehezen érthető számunkra ez a feltétel nélküli, tiszta és önzetlen szeretet, ezért Isten, hogy kicsit kézzel foghatóbbá tegye, amit irántunk érez, „megalkotta” az anyai szívet.

Az anyaság egy összetett titok. Minden édesanya saját titokkal telve válik anyává, egy hosszú folyamat során. A védelmezés ösztöne a gyermek születésekor tör felszínre az anyában, de ez csak a kezdete annak hosszú útnak, egyedi történetnek, ami csak az övé, senki másé.

Kezdő anyaként, vagy bizonytalanság idején ne hasonlítsuk magunkat más édesanyákhoz, hiszen mindenkinek saját története van, és máshol tart abban.

Van, akinek rögös, megalázottsággal és összetöretéssel kövezett az anyaság útja, de Isten senkit nem felejt el. Ő ismeri minden édesanya szívét és teljes történetét.

Az anyaság egyben az önismeret útja is. Ha látjuk a hiányosságainkat, ne összetörjenek ezek, hanem forduljunk az Úrhoz, Ő be fogja tölteni a hiányt, bármekkora is legyen az.

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek ugyan nincs saját gyermekük, de mások segítése, támogatása által számtalan – a környezetükben élő – ember lelki anyjává válnak.

Ahogy az anyává válás, úgy gyermekünk elengedése is hosszú folyamat. Megvan az ideje a kötődés kialakításának, és megvan az ideje az elengedésnek is. Gyermekeinket ajándékba kapjuk, de csak egy időre. Tanítsuk meg nekik, amit megismertünk Isten bölcsességéből, és engedjük el őket, amikor itt az ideje: imával és áldással a szívünkben.

Az anyaság (a „lelki” is) az egyik legfontosabb küldetésünk. Mi lehetünk Isten keze és szája. Az Ő szívét oszthatjuk meg gyermekeinkkel. Egy olyan örökség, ami meghatározza gyermekeink életét, szívét, és ami Isten dicsőségébe és kegyelmébe enged nekik bepillantást. Egy misztérium…