2019. október 3., csütörtök

2019.09.29. Kovács Dániel – A Lélek munkája a gyakorlatban


Ezekben a napokban próféták jöttek le Jeruzsálemből Antiókhiába. Előállt egyikük, név szerint Agabosz, és a Lélek által megjövendölte, hogy nagy éhínség lesz az egész földön. Ez be is következett Klaudiusz idejében. A tanítványok pedig valamennyien elhatározták, hogy aszerint, amint kinek-kinek módjában áll, valami segítséget küldenek a Júdeában lakó testvéreknek. Ezt meg is tették, és elküldték Barnabással és Saullal a gyülekezet elöljáróihoz.
ApCsel 11:27-30


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Isten arra hívja fel a figyelmünket, hogy lesznek olyan események a mi életünkben vagy a mi országunkban is, amelyekre készülnünk kell. Isten gyakran figyelmeztet bennünket, hogy nem lesz könnyű a szolgálat.
Amikor a zsidók nem engedelmeskedtek az evangéliumnak, a tanítványok Isten hívására elkezdtek a pogányok felé szolgálni. Szülőföldjüket elhagyva hirdették az örömhírt a pogányoknak is, és ettől fogva a hatalom sem csupán úgy tekintett rájuk, mint olyan zsidókra, akik kicsit más vallásúak, mint a társaik. Akik befogadták az evangéliumot, Istent tekintették legfőbb Úrnak, nem ismerték el a császár isteni mivoltát, máshogyan kezdtek élni, még az üzleti szokásaik is megváltoztak. Innentől kezdve nevezik a Krisztust követőket keresztényeknek.
A Krisztust követők identitása erősebb volt a nemzeti, politikai, gazdasági identitásuknál. Ekkor kezdődött meg a keresztények üldözése is, akik Jézusért képesek voltak akár az életüket is odaadni. Az akkori tanítványok kockázatvállalása Isten iránti engedelmességük bizonyítéka: igent mondtak arra az elhívásra, amely munkákat Isten rajtuk keresztül akart elvégezni.
Mi méltóak vagyunk a keresztény névre? Minket mire indít a Lélek? Istennek mely tervei azok, amelyeket rajtunk keresztül akar beteljesíteni?