2021. február 26., péntek

2021.02.21. Révész Lajos – Isten szereteteszközei

„Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten szeretet.”
János 4:7-–8

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Isten szeretetének mértékét, eszköztárát se elképzelni, se kifejezni nem tudjuk: az végtelen. Erről tanúskodik János evangéliuma 3. részének 16. verse: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

Aki megismeri Istent, az egyre többet kap ebből a szeretetből. Bár Isten nem látható, de ha szeretet van bennünk (szívünkbe árad az Isten szeretete – erővel, hatalommal), „megláthatjuk” őt, hisz Isten a szeretet. Áthidalja az ismeretlent, a láthatatlant.

A szeretet természetfeletti dolog, általa megváltozik minden. Csak a szeretet képes arra, hogy mindig jó irányba mozdítsa a dolgokat.

Korunk ontja ránk a félelmeket, az információhiány vagy épp az információdömping nem enged tisztán látni. A félelemmel találkozni azonban nem egyenlő azzal, hogy átadjuk magunkat a félelemnek. Isten szeretete az, ami ebben is eligazít, válaszokat ad. „Nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Timóteus 1:7)

Ezekben az időkben „megsokasodik a gonoszság, sokakban meghidegül a szeretet. De aki mindvégig kitart, az üdvözül.” (Máté 24:12–13) A szeretet – bár nem mindig felüdítő és egyszerű – választható dolog. Isten irántunk való szeretete a Golgotán csúcsosodott ki, ahol mindkét véglet megnyilvánult: az emberi gonoszság és az isteni szeretet is.

Isten azt szeretné, hogy szeretete kikerüljön a gyülekezeten kívülre is, hisz a „lelki hajléktalanoknak” is szükségük van erre a mennyei melegségre. Bár ennek nem mi magunk vagyunk a forrása, bátran vállaljuk fel, ki működik bennünk. Engedjük, hogy Isten eszközként használjon bennünket azok felé, akik szeretetéhségben szenvednek.