2019. március 5., kedd

2019.03.03. Révész Lajos – A bűn és a törvény hatásmechanizmusa


Mit mondjunk tehát? A törvény bűn? Szó sincs róla! Viszont a bűnt nem ismerném, ha nem ismertem volna meg a törvény által, és a kívánságot sem ismerném, ha a törvény nem mondaná: „Ne kívánd!” De a bűn a parancsolattól ösztönzést kapott, és felszított bennem mindenféle kívánságot. Mert a törvény nélkül halott a bűn. Én pedig a törvény nélkül éltem valamikor. Amikor azonban jött a parancsolat, életre kelt a bűn, én pedig meghaltam, és kitűnt, hogy éppen az életre adott parancsolat lett halálommá. Mert a bűn, miután ösztönzést kapott a parancsolattól, megcsalt engem, és megölt általa. A törvény tehát szent, a parancsolat is szent, igaz és jó. Akkor a jó lett halálommá? Szó sincs róla! Ellenben a bűn, hogy meglássék bűn mivolta, a jó által hoz rám halált, így a bűn fokozott mértékben lesz bűnné a parancsolat által.
Róma 7:7-13

Youtube: megnyitás

Hang: megnyitás


Mire jó a törvény, ha nem az ment meg?

A Bibliában azt olvassuk, hogy „a bűnt nem ismerném, ha nem ismertem volna meg a törvény által", más fordítás szerint a Törvény nélkül nem tudtam volna, mi a bűn" (EFO). Az ige, Isten írott szava, nem bontható fel részeire, úgy kell fogadnunk, ahogy van. De vajon mi van mögötte? Mit jelent mindez?
A törvény olyannyira jó és szükséges, hogy Jézus sem eltörölni, hanem betölteni jött azt (Máté 5:17).
Fontos tehát megismernünk, mire jó a törvény, és azt is, mire nem elég. 

A törvény, bár Istentől való, nem egyenlő Vele. Nem lehet az Atya szívét a törvényen keresztül megismerni, és a törvény betartása nem helyettesíti a személyes kapcsolatot Vele. A törvény azt jelzi, mettől meddig vagyok Isten védelme alatt. Talán korlátoz, de szükségszerű védelmező.  A törvény nem hoz halált, csak megmutatja, hol lehet életben maradni. A bűn hoz halált – a törvény idejében is.
Mindezek ellenére a törvény nem terem gyümölcsöt. Ha meghalunk a bűnnek, mi magunk fogunk gyümölcsöt teremni.

TEHÁT: nem a törvény betartása tesz jóvá, hanem ha átadom az életem Krisztusnak, mert így tudom az Atya szívét megismerni, így jelenti ki önmagát Jézus, aki többet adott, mint a törvény. A vele való kapcsolat termi meg a jó gyümölcsöket a Szent Szellem segítségével.