2020. szeptember 30., szerda

2020.09.27. Kovács Dániel, Balogh Péter – Generációk együtt a gyülekezetben

Te azonban azt hirdesd, ami egyezik az egészséges tanítással, hogy az idős emberek legyenek mértékletesek, tisztességesek és józanok, a hitben, a szeretetben és az állhatatosságban egészségesek; ugyanígy az idős asszonyok is szentekhez illően viselkedjenek; senkit se rágalmazzanak, ne legyenek mértéktelen borivás rabjai, tanítsanak a jóra; neveljék józanságra a fiatal asszonyokat, hogy ezek is szeressék a férjüket és gyermekeiket, és józanok, tiszták, háziasak, jók, férjük iránt engedelmesek legyenek, nehogy miattuk érje gyalázat Isten igéjét. Az ifjakat ugyanígy intsd, hogy legyenek józanok mindenben; te magad légy példaképük a jó cselekedetekben, mutass nekik a tanításban romlatlanságot és komolyságot, beszéded legyen feddhetetlen és egészséges, hogy megszégyenüljön az ellenfél, mivel semmi rosszat sem tud mondani rólunk. A szolgákat intsd, hogy engedelmeskedjenek uraiknak, legyenek készségesek mindenben, ne feleseljenek, ne lopjanak, hanem tanúsítsanak igazi, teljes megbízhatóságot, hogy a mi üdvözítő Istenünk tanításának díszére váljanak mindenben.
Titusz 2:1-10

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Az egység Isten Igéjében visszatérő gondolat. Isteni akarat, szándék. A generációk közötti egység nem csak közös hitvallás, hanem emberek összetartozása Jézus Krisztusban. Az összetartó erő, a kapocs az Úr maga. Nekünk azt kell megérteni, hogy Isten „egy szívet” (ugyanolyan szívet) adott nekünk. Az egység nem egyenlő az azonossággal. Isten szeretete tart össze bennünket különbözőségünk ellenére is.

Ha különböző generációk haladnak együtt, nem az erősek tempója diktál, hanem a leggyengébbeké. Vannak ugyan helyzetek, amikor kell az erősebbek húzóereje, de ha a gyengébbek lassulást okoznak, nem hagyhatjuk őket magukra.

Kik az erősek? Néha az idősebbek, akik tapasztaltak, máskor pedig a fiatalabbak, akik lendületesek. Isten egyensúlyt ad ebben is. Megérteti velünk, hogy egyszerre lehetünk segítségre szorulók és segítők, vigasztalásra várók és bátorítók, kegyelemre éhezők és irgalmazók.

Nagyon fontos az egészséges tanítás, az egészséges hit, szeretet, állhatatosság és az egyenes beszéd. Ezek segítenek minden generációnak megállni abban, amit Isten kimondottan nekik üzen. Rengeteg „fecsegést” hallunk nap, mint nap. Mi magunk is „fecsegők” vagyunk néha. Hallgassunk az egészséges tanításra, legyünk minden erőnkkel azon, hogy megtartsuk, amit a mi Urunk kér tőlünk. Így nem lesz időnk sem a „fecsegőkre” sem a „fecsegésre”. Ezáltal „ … a mi üdvözítő Istenünk tanításának díszére…” válunk mindenben.