2020. március 31., kedd

2020. 03. 22. Kovács Dániel – Befogadás, Krisztusért!

„Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: „Ki a nagyobb a mennyek országában?” Jézus odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: „Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be. Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik. Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat.” „Ha a kezed vagy lábad botránkoztat meg téged, vágd le, és dobd el magadtól: jobb neked ha csonkán vagy sántán mégy be az életre, mint ha két kézzel vagy két lábbal vettetel az örök tűzre. Ha pedig a szemed botránkoztat meg téged, vájd ki, és dobd el magadtól: jobb neked, ha félszemmel mégy be az életre, mint ha két szemmel vettetel a gyehenna tüzére.”” Máté 18,1–9




Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ki a nagyobb? – kérdezik Jézustól a tanítványok. Versengenek, mert még mindig nem értik, hogy a nagyságot Isten országában egészen másképp mérik: aki szolgál, az a legnagyobb. Kérdésük gyerekes vitatkozásnak tűnik, Jézus mégis éppen egy gyermeket állít eléjük példaként. Ha olyanok nem lesznek, mint egy kisgyermek, nemhogy előkelő helyet nem szereznek majd, de egyáltalán nem mehetnek be a mennyek országába.

A gyermeki hit nem életkor függvénye. Nem ártatlanságot, hanem tanulni vágyó hozzáállást, csillogó szemeket jelent. Szomorú, ha valakiben nincs meg ez a hit, az viszont egyenesen tragikus, ha valaki miatt más elveszíti ezt a gyermeki nyitottságot. Ez történik, ha befogadás, elfogadás helyett méricskélünk, példamutatás helyett félrevezetünk másokat. Jézus ezt botránkoztatásnak nevezi, és szuggesztív képeket használ, hogy megértesse, létfontosságú küzdenünk ellene. Minden pozíciónál fontosabb, hogy követhető példákká váljunk – akár radikális döntések árán is.