2020. június 22., hétfő

2020.06.21. Révész Lajos – Újrakezdés Jób életében


Jób könyve


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Krízishelyzetben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy sosem kerülünk ki belőle. De segít felállni a traumákból, ha tudatosítjuk: ezen a világon minden időleges, a legmélyebb és a legmagasabb pontok sem állandóak. Jób megélte mindkettőt, bár nagyobb amplitúdóval, mint a legtöbben.

Három nagyszerű barát állt Jób mellé, de nem tudtak segíteni, mert nem náluk volt a válasz. Itt csak Isten segíthetett. Jób helyzetében az jelenti a fordulópontot, amikor ezt felismeri. Az isteni bölcsesség, az igazság, az őszinteség segít a sárban lévőnek, nem a feddés.

Nem érdemes sokáig a gödörben maradni, mert az idő hihetetlenül gyorsan elsuhan. Jó minél előbb őszintén feltenni magunknak a kérdést: hogyan kerültem ide, és hogyan juthatnék ki? Az áldás nem azt jelenti, hogy minden nehézséget kikerülünk, a nehézségekből való szabadulás által azonban olyan istenismerethez juthatunk, amelyet maga Jób fogalmaz meg a leghitelesebben: „Eddig még csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak.”

2020.06.14. Kovács Dániel – Szeresd ellenségedet


„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak atyátokfiait köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik-e a pogányok is? Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.”
Máté 5:43-48


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A világ tele van gonoszsággal, az életünk bántással, fájdalommal. Az Ige pedig tele van a megbocsátásról szóló tanítással. Nem kerülhetjük ki ezt a témát, bármennyire is nehéz szembenézni vele.
Az Úr Jézus az alapigénkben rögtön kimondja, hogy „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket.” Erre mi rávágjuk, hogy „Uram ez lehetetlen!” Nélküle tényleg az. A harag, a megbántottság egy lassú méreg, mely lassan elsorvaszt bennünket. Isten azonban megtaníthat minket arra a szeretetre, ami az Ő szívében van, és ami elvezet minket a megbocsátáshoz. Ez a szeretet nem rója fel a rosszat, mindent elfedez, mindent remél. Feltétel nélküli és soha nem fogy el. Ha megértjük az Isten szívében lakó szeretetet, kicsit bepillantást nyerünk a Mennybe. A haragnak nincs többé ereje felettünk, a méreg pedig eltűnik szívünkből. Képesekké válunk a megbocsátásra. Ez nem csak a mi életünket fogja megváltoztatni. Környezetünk sokszor „teszteli”, hogy Isten gyermekeként mit bírunk még ki, meddig mehetnek el, mikor mondjuk ki, hogy ezt már nem lehet elviselni. Figyelik beszédünket, cselekedeteinket. Ha látják bennünk az isteni szeretetet (agape), felkapják a fejüket. Hitelesek leszünk a szemükben (hiszen amit mondunk, és amit teszünk, az összhangban van) és megérzik az örömüzenet lényegét, Isten kegyelmét. Isten szeretete elkezd történelmet írni az ő életükben is.
Soha nem az a kérdés, hogy Isten erősebb-e a világ összes kegyetlenségénél, hanem az, hogy az Ő Szelleme bennünk él-e, és ezáltal tud-e hatni elsősorban ránk, majd rajtunk keresztül a környezetünkre?
Isten adja meg nekünk a bátorságot, hogy minden nap bele tudjunk nézni a tükörbe, amiben megláthatjuk szívünk állapotát, és ha szükséges legyünk készek a változásra. Először a mi szívünknek kell meglágyulnia ahhoz, hogy az Úr rajtunk keresztül ellenségeink szívéhez is szólhasson.