2020. január 28., kedd

2020.01.26. Révész Lajos és Szilvia – Gyülekezetem és szolgálatom. Hol a helyem?

Mert ha a kárhoztatás szolgálata dicsőséges, mennyivel dicsőségesebb az igazság szolgálata!
2 Korinthus 3:9


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ha bárhová elmegyünk dolgozni, szükséges, hogy belépésünk pillanatától kezdve a cég céljai a mi céljainkká váljanak, s ennek megvalósulása érdekében végezzük munkánkat. Eltérő célok esetén nem lehetünk a rendszer részévé, hiszen csak rombolnánk azt. Ugyanígy történik Istennel való életünk során is: ha olyan úton járunk, ami nem Isten útja, akkor nem az Ő célját szolgáljuk, sőt, kifejezetten veszélyeztetjük annak megvalósulását. Gyülekezetbe való lépésünkkor hagyjuk hátra a régi dolgainkat, hiszen Isten újat fog adni helyette. Azzal válunk megfelelővé a szolgálatra, ha Isten akaratát követjük, nem pedig azzal, ha tökéletesek vagyunk. Isten választ ki minket a szolgálatra, s Ő tesz minket alkalmassá. Küldetésünket pedig saját helyünkön, Krisztus testében (saját gyülekezetünkben) tudjuk betölteni.

Szükség van-e Igehirdetésre?

Isten az Igehirdetéseken keresztül akar minket megerősíteni. Igehirdetés nélkül nincs kereszténység, hiszen Istennek tetsző dolog az Ő üzenetének átadása másoknak. Az Igehirdető pedig olyan, mint a kapun a postaláda: ha Isten üzenet küld általa, akkor csak rajtunk múlik, hogy átvesszük-e, eljut-e hozzánk az üzenet. Azért vagyunk a gyülekezetben, hogy az Ige felépítsen, munkába állítson, használjon.
Isten kizárólag nyitott szíven keresztül tud minket vezetni, így tud szólni hozzánk. Csak a hitből jövő dolgok a működőképesek, ezért mi is így beszéljünk másokkal: hitből hitbe. Isten üzenete akkor lesz igazán ható, ha adott problémára válaszol, ezért érdemes inkább a helyi gyülekezetünk igehirdetéseit előnyben részesíteni, hiszen azok fókuszálnak a helyi sajátosságokra, kihívásokra. A különböző nemzetközi, interneten keresztül elérhető igehirdetések nem biztos, hogy a mi helyzetünkre, körülményeinkre helyes választ adnak.

Legyünk szolgálatkészek, szolgáljuk az Igazságot- hittel és kitartással! Ámen.

2020.01.19. Kovács Dániel – Gyülekezet építése hűség által

Ügyeljünk arra, hogy egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. 25Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást; annyival is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap. Zsidók 10.24-25


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Isten szeretete által hűséges, kegyelmes és irgalmas hozzánk. Ő sokkal előbb volt hűséges, mint mi. Ahogy a Szentírásban is látjuk, sokszor kötött szövetséget egy emberrel, egy néppel. Ezt a szövetséget azonban soha nem Ő töri meg, hiszen Ő magát nem tagadhatja meg: a hűtlenséget mindig az ember követi el. Hűtlenségünk pedig nem más, mint Istentől való elpártolásunk. Amikor Istennel szövetségben vagyunk, ebből csak mi tudunk kilépni, ez azonban mindig rossz következményekkel jár. Ő nem zár le, vagy távolodik el, ahogy esetleg mi gondoljuk. Hűtlenségünkből elkövetett bűneink azok, amik távol tartanak minket tőle.

A gyülekezethez való tartozás elsősorban Istenhez való tartozást jelent. A gyülekezetben a tagok kegyelmi ajándékok segítségével építik egymást, így az Ige megvalósul, célba ér a gyülekezet által.

Előfordulhat, hogy egy-egy hívő ember kezd eltávolodni Istentől (így a gyülekezetétől is), és egyre inkább bűnökkel terhelt életet él, s így nem lehet tagja a közösségnek. Ez a hosszú folyamat oda vezet, hogy az ember azt veszi csak észre, hogy már „kívül” van. Noha a Sátán ilyenkor azt sugallja, hogy kizárólag a kárhozat maradt, mindig van visszaút! Isten mindig visszavárja az eltévedt bárányokat. Nem vet meg, s nem küld el egyetlen őszinte és bűnbánó szívet sem, hiszen kegyelme határtalan.

S hogyan lehet építeni a gyülekezetet hűség által?
Törvénykezés és ítélkezés helyett az Istennel való kapcsolatra kell fókuszálnunk. Sáfárkodnunk kell a javainkkal, szolgálnunk kell azért, hogy építsük egymást, és imádkoznunk kell Isten akaratáért. Néha egészen egyszerű dolgokat kér gyógyulásunkért cserébe, amire rácsodálkozunk, hitetlenkedünk. Nem kell! Isten a legegyszerűbb dolgokon keresztül is vezet minket, közelebb von magához.

Sosem szabad elfelejtenünk, hogy Isten hűsége az öröklétre szól!