2018. szeptember 11., kedd

2018.09.09. Révész Lajos – A római levél tanulmányozása. 2. rész



"Először is hálát adok az én Istenemnek Jézus Krisztus által mindnyájatokért, hogy hiteteknek az egész világon híre van. Mert Isten a tanúm, akit lelkemből szolgálok Fia evangéliumának hirdetésével, hogy szüntelenül megemlékezem rólatok, mindenkor kérve imádságaimban, hogy Isten akaratából egyszer már el tudjak menni hozzátok. Mert szeretnélek meglátogatni titeket, hogy megerősítésetekre valamilyen lelki ajándékot adjak át nektek, azaz hogy együtt nyerjünk vigasztalást nálatok egymás hite által, a tietek és az enyém által. Tudjátok meg, testvéreim: sokszor elhatároztam már, hogy elmegyek hozzátok, de mindeddig megakadályoztattam abban, hogy munkámnak némi gyümölcse lehessen közöttetek, amint a többi nép között is. Görögöknek és barbároknak, bölcseknek és tudatlanoknak egyaránt adósa vagyok. Azért szívem szerint kész vagyok az evangéliumot hirdetni nektek is, akik Rómában vagytok. Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten hatalma az minden hívőnek üdvösségére, először a zsidóknak, majd pedig a görögöknek. Mert abban Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki hitből hitbe, amint meg van írva: „Az igaz ember pedig hitből fog élni."
(Róma 1:8-17)


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás
·           Rómában nem volt egyszerű kereszténynek lenni. A császárt kellett volna imádniuk, de aki Istent imádta, nem imádhatta ezzel együtt a császárt is. Emiatt a rómabeli keresztények életveszélyben voltak. Ebben a szorult helyzetben az evangélium erővel volt jelen az életükben. Emiatt írt róluk így Pál, hogy hitüknek az egész világon híre van. Bár nem éljük a keresztényüldözések időszakát, annyiban mégis hasonló a helyzetünk, hogy ma az emberek nagy része nem Istennek őrzi meg az imádatát, a keresztények igazodási pontja azonban más.
·           Az evangélium, amely a rómabelieket is erősítette, arra mutat rá, hogy Isten drága árat fizetett értünk.
1.      Ádám és Éva életében azzal, hogy leszakították az egyetlen tiltott gyümölcsöt, megjelent az addig ismeretlen bűn. Addigi tökéletes kapcsolatuk Istennel megszűnt, és a bűn elvágta előlük a Szent Istenhez vezető utat (Isten és a bűn nem érintkezhetnek egymással). A lelki elszakadáson túl testük is romlandóságra (öregedésre), végül pedig halálra volt ítélve.
2.      A bűn terhe és ennek minden következménye apáról fiúra szállt, és minden nemzedéket áthatott. A mienket is.
3.      Isten nem így tervezte kapcsolatát az emberrel, és a Sátán megrontó munkája mélyen elszomorította. Mivel az ember egy egész életen át tartó munkával vagy saját bűnös élete feláldozásával, vagy bármi mással sem tudta volna az eredeti, meghitt, bűntől be nem szennyezett kapcsolatot helyreállítani, Isten életmentő akciót indított az ember megmentésére.
4.      Egyetlen fiát küldte el a Földre emberi testben. Jézus, aki soha semmilyen bűnt nem követett el, hozzánk hasonlóvá lett, minden bűnünket magára vette, és meghalt helyettünk a kereszten. Megtörtént az áttörés a Menny és a Föld között.
5.      Ezzel utat nyitott bárki számára Istenhez, hogy újra meghitt kapcsolatban élhessen vele naponta. Jézus az egyetlen út, amelyen keresztül az ember eljuthat Istenhez.
·           Az evangélium nemcsak akkor erősít meg bárkit csodálatos módon, amikor felismerjük Jézusban a legnagyobb kincset, amelyet Isten adhatott, hogy újra Vele lehessünk, hanem akkor is, amikor ilyen mindennél többet érő kincsként éljük meg Őt a mindennapjaink során. Olyan kincsként, amiért semmi sem drága. A rómabelieket a megpróbáltatásaik között annyira megerősítette, hogy Pál már alig várta, hogy találkozzon velük, és ő maga is erőt nyerjen az ő erős hitükből, életükből.
·           Isten a legnyomorultabb sors mögé is beáll, és nem engedi, hogy azt gondoljuk, hogy „ez már a mi sorsunk”. Megerősödve Jézus újjászülő erejében lássuk meg, hogy hányan nem ismerik még Őt, és merjük elmondani nekik a jó hírt, hogy számukra is van kiút, van egy másik élet!