2019. november 28., csütörtök

2019.11.24. Bödő Sándor – Alaptanítások 3. Megváltás – Ki, kiket, hogyan és miért?


Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. Ő szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába, akiben van megváltásunk és bűneink bocsánata. Ő a láthatatlan Isten képe, az elsőszülött minden teremtmény közül. Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn. Ő a feje a testnek, az egyháznak is, ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy minden tekintetben ő legyen az első. Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy benne lakjék, és hogy általa békéltessen meg önmagával mindent, a földön és a mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által. Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé.
Kolossé 1:12-22


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

·        A megváltás az jelenti: kifizetni az árat valamiért. A Sátán azt gondolta, hogy amikor megölte Jézust, az örököst, akkor övé lehet a hatalom. Krisztus azonban legyőzte a halált, s egyúttal vérével az árat is kifizette bűneinkért: megváltott minket. A Fiú a megváltás pillanatában - emberi léptékben mérve - kifizethetetlen mennyiségű számlát rendezett helyettünk. Mindezt nem a cselekedeteinkért tette, hanem kegyelemből.
·        A megváltást a szerető Isten találta ki számunkra, bűnös emberek számára. Noha kezdetben úgy tűnt, csak a zsidó nép élhet vele, Krisztus ezt mindenkire kiterjesztette, aki Őbenne hisz. Ahhoz, hogy valaki a Mennybe kerüljön, élete során az útelágazásoknál a jó döntéseket kell meghoznia – ezek nem eleve elrendelt dolgok. A döntésed azon múlik, hogy adott pillanatban mit látsz a szemeddel, s a hited erre mit mond. A hited pedig össze tud kötni a Szent Szellemmel, akit pártfogóul elküldött az Atya, hogy miután Jézus elment, akkor velünk legyen és elvezessen bennünket a teljes igazságra.
·        Sajnos a Sátán hatalma napról napra nő, mivel egyre több ember dönt mellette öntudatlanul. Egyedül Isten tud megszabadítani minket. Emlékezzünk erre akkor is, amikor az élet hullámai elborítanak teljesen! Két világ feszül egymásnak: a bűnös világ tettei mögött az ördög eszközrendszere van, a Jézusba vetett hit vértjével küzdők mögött pedig Isten áll.
·        Mit jelent akkor az eleve elrendelés? Isten előre elhatározta, hogy aki Jézus Krisztuson keresztül megy hozzá, azt ki nem veti! A megváltás mindenkié, aki elismeri Istent, mint fenséget, mint Teremtő és Megváltó Istent, akinek az volt a szándéka, hogy ne kárhozzunk el.
·        Nem a cselekedeteink számítanak -akár elrontottunk eddig valamit, akár valami nagyon jót tettünk-, hanem hogy milyen indulat van a szívünkben. Ragaszkodjunk ahhoz az indulathoz, hogy Krisztusban szabadok vagyunk! Szabadok a bűn minden egyes részétől! Szabadok a félelemtől! Szabadok a lélek fájdalmától! Arra vagyunk elhívva, hogy szentekként Őt dicsérjük szóval és cselekedettel, így mutatva meg Őt a világnak!