2018. november 16., péntek

2018.11.11. Révész Lajos – A római levél tanulmányozása 9. rész


"Mit mondunk tehát, hogy Ábrahám a mi atyánk nyert volna test szerint?Mert ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem az Isten előtt. Mert mit mond az írás: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttaták az ő néki igazságul. Annak pedig, aki munkálkodik, a jutalom nem tulajdoníttatik kegyelemből, hanem tartozás szerint; Ellenben annak, aki nem munkálkodik, hanem hisz abban, aki az istentelent megigazítja, az ő hite tulajdoníttatik igazságul.   Amint Dávid is boldognak mondja azt az embert, akinek az Isten igazságot tulajdonít cselekedetek nélkül. Boldogok, akiknek megbocsáttattak az ő hamisságaik, és akiknek elfedeztettek az ő bűneik.   Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít."
Róma 4:1-8


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

·           „Mit mondjunk tehát”, azaz mi az üdvösség útja? Honnan lehetünk biztosak, hogy üdvösségünk van? Mitől lehetünk már itt a földi életben boldogok?
·           „Hitt Ábrahám az Istennek, és Isten ezt számította be neki igazságul.” Ábrahám Úr-Kaszdimból, egy virágzó városból, akkor indult el Isten szavára északi irányba, Háránba, amikor onnan éppen menekültek az emberek, mert éhínség volt. Folytatathatta volna Ábrahám apja jól jövedelmező bálványkészítő üzletét, de az emberileg bizonytalant választotta, mert hitt Istennek, mert Ő küldte. Ábrahám itt még nem tett semmit, de azzal, hogy hitt, már megszületett benne a döntés.
·           Igazzá lenni azt jelenti, hogy Isten előtt rendezzük a dolgainkat: szakítunk a régi életünkkel, és elhatározzuk, hogy azon az úton fogunk járni, amin Ő vezet minket. Akkor is azon fogunk járni, ha tudjuk, hogy nehezebb lesz, mint előtte. Ábrahám is tudta, hogy ha megteszi, amit Isten mutatott neki, és elakad majd út közben, számíthat Rá.
·           Bárki, aki letér a helyes útról, visszafordulhat. Valljuk meg Istennek a bűnünket, és Ő megbocsát! Ez ilyen egyszerű. Az Ellenség azonban nem akarja, hogy visszatérjünk, ezért kétféleképpen próbál a rossz úton tartani:
o    vagy azt súgja, hogy olyan nagy bűnt követtünk el, hogy onnan már nincsen visszaút, ezt már nem lehet megbocsátani,
o    vagy próbálja elhitetni velünk, hogy nem is olyan nagy az a bűn, amit elkövettünk.
·           Gyakran abba a csapdába esünk, hogy úgy gondoljuk, hogy jó cselekedeteinkkel valahogyan ki tudjuk váltani bűneinket. Ezzel azonban kudarcot vallunk, és az életünk nem kerül vissza a helyes vágányra. Bárhogyan próbálkozik is az Ellenség, meg kell vallanunk Istennek, hogy mit tettünk, hogy újra szabadok, boldogok lehessünk! Ezért idézi Pál itt Dávidot: „Boldog az az ember, akinek az Úr nem tulajdonít bűnt.”
·           Ábrahám és Dávid olyan szorosan az Istennel jártak, hogy a zsidók azt gondolták, hogy mivel ők Ábrahám és Dávid utódai, automatikusan igazzá lesznek. Pál ezért állítja őket példaként elénk ebben az igeszakaszban, mert arra akarja felhívni a figyelmet, hogy valójában az ő hitüket kell követnünk. Isten ezt a hitet fogja beszámítani nekünk is igazságul. Ha hiszünk az Ő Fiában, tudhatjuk, hogy üdvösségünk van.