2020. február 11., kedd

2020. 02. 02. Révész Lajos – Barátság

Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.
Péld.17.17

Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.
27.17

Jézus ezt mondta neki: „Barátom, hát ezért jöttél!” Akkor odamentek, rátették a kezüket, és elfogták.
Máté 26.50

Ne tévelyegjetek: „A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!”
1Kor 15.33

Ekkor így szólt hozzájuk: „Tudjátok, hogy tiltott dolog zsidó embernek idegennel kapcsolatot tartania, vagy hozzá bemenni. De nekem Isten megmutatta, hogy egyetlen embert se mondjak szentségtelennek vagy tisztátalannak.
ApCsel 10.28


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Barátság. Milyen gyakran használt szó. De valójában mit is takar egy igazi barátság, s mit tanít nekünk erről a Szentírás?
A barátság egy szövetségi rendszer, de nem családi kötelék. Sőt! Előfordulhat, hogy szorosabb, mint egy rokoni kapcsolat. Létrejöhet akár teljesen különböző hátterű emberek között is, ahogy Dávid és Jonatán esetében láttuk. Nem csak hívő ember lehet a barátunk, hiszen életünknek sok olyan területe van, ahol Isten barátokat adhat. Akár olyanokat is, akik nem keresik Őt. Nem hívő barátainkkal meg tudjuk osztani az evangéliumot, miközben mi is tanulunk tőlük valamit.
S mi tesz egy barátságot igazivá? Minden, ami Mózest Istennel való barátságban összekötötte: szeretet, bátorítás, jövőkép, helyreigazítás, leleplezés, feddés, megerősítés.
A barátságok nem feltétlen olyan logikai alapokon nyugszanak, mint a közös érdeklődés. Egy-egy kihívás, közös munka, szolgálat is barátokká kovácsolhatnak minket.
A barátság szépsége és célja, hogy élesítjük, formáljuk egymást. Nem elvesztegetett idő, hiszen jobbá válunk egymás által. Az igazi barát pedig nem fél szembesíteni az igazsággal, akkor is mellettünk van, amikor mélységben vagyunk, megoszthatjuk vele terheinket. Az igazi barát leül mellénk, elmondja, ha bűnt lát életünkben, és a bűn elleni harcban is mellettünk marad. Jézus Júdást akkor is barátjának nevezte, amikor elárulta Őt, hiszen az igazi barát nem csak addig áll mellettünk, amíg tökéletesek vagyunk.
Isten a barátainak nevezi az embereket. Isten barátsága, szeretete felénk teljes és tökéletes, ezért mi bűnös emberek soha nem leszünk képesek egyenértékű barátaivá válni. Isten azonban nem is ezt várja el tőlünk, hanem a feltétlen hűségünket!