2018. december 6., csütörtök

2018.12.02. Révész Lajos – ÉLET vég nélkül!


Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan és kegyesen éljünk e világban, mivel várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését, aki önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket a maga népévé, amely jó cselekedetre törekszik.
Titusz 2:11-14


Youtube: megnyitás


·           Valahányszor átválogatjuk a ruhásszekrényt, és túladunk idejemúlt ruhadarabokon, vagy ha régi autókkal teli roncstelepek mellett megyünk el, önkéntelenül is megfogalmazódik bennünk, hogy az egykor oly áhított autó vagy ruha, amiért hajlandóak voltunk sok mindenről lemondani, valóban megérte-e. Hasonlóképpen van ez más jellegű vágyainkkal is. Nem állunk-e ott végül üres kézzel, miután megkaptuk, amit annyira akartunk, amiért képesek voltunk annyi mindent beáldozni?
·           Mi az, ami már itt igazán boldoggá tesz minket, és mi az, ami lehetővé teszi, hogy nyugodtan, félelmek nélkül menjünk majd el, amikor eljön az ideje, ebből a földi életből. Pál apostol Tituszhoz írt levele arra buzdít bennünket, hogy „megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat” Isten terve szerint éljünk, hiszen amikor valóban életről és halálról van szó, eltörpülnek a világi vágyak. De emberként, ebben a világban élve egyáltalán képesek vagyunk-e Isten terve mellett, szerint dönteni?
·           Magunktól, emberi elhatározás alapján erre képtelenek lennénk. Azonban „megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy…”. Isten kegyelme az, amely képes a homályos látásunkat elvenni, és helyén kezelni a világi vágyakat. Ugyanakkor az, hogy vágyunk valamire, még nem jelenti azt, hogy hiábavaló lenne amire vágyunk. Azonban Isten fogja nekünk megmutatni kegyelme által a határt, segít, hogy józanok lehessünk.
·           Ugyan ez a kegyelem tesz képessé arra is, hogy megtagadjuk a hitetlenséget, hogy a nehéz, akár életet-halált érintő helyzetekben is Istenre tudjunk nézni ahelyett, hogy feleslegesen kapálóznánk.
·           Jézus teste azért tört meg a kereszten, hogy megfizesse a hiábavalóságaink, a vágyaink árát, és hogy segítsen valódi célokért élni. Ha ezt elfogadjuk, akkor nemcsak kegyelmet ad, hanem be is fogad minket a családjába. Ezt a kegyelemet várjuk adventkor Jézus megszületésével – de valójában advent, egy Rá való várakozás az egész földi életünk.
·           Befogadtuk már Őt? Amikor itteni életünk vége (bármikor) elérkezik, vajon tudhatjuk, hogy nyugalomban mehetünk el Hozzá – vagy marad a félelem?