2021. január 14., csütörtök

2021.01.10. Kovács Dániel – Az ima ereje

A Gileádban lakó tisbei Illés ezt mondta Ahábnak: Az élő ÚRra, Izráel Istenére mondom, akinek a szolgálatában állok, hogy ezekben az esztendőkben nem lesz sem harmat, sem eső, hanem csak az én szavamra.
1Kir. 17:1
 
Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer. Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Illés ugyanolyan ember volt, mint mi, és amikor buzgón imádkozott azért, hogy ne legyen eső, nem is volt eső a földön három évig és hat hónapig. Aztán ismét imádkozott, és az ég esőt adott, és a föld meghozta termését. Testvéreim, ha valaki közöttetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól, és sok bűnt elfedez.
Jakab 5:13-20

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Az imádság nem egyoldalú kommunikáció, amikor mi beszélünk, Isten pedig hallgat. A buzdítás, a kijelentés, az ígéret sokszor már ima közben érkezik, ha nem csak beszélünk, hanem figyelünk is.

Illés figyelt az Úrra, előtte állt mindenkor, így ismerte akaratát is. („Él a Seregeknek Ura, aki előtt állok” 1Kir. 17:1) Izrael királyának egyszerűen kijelentette, hogy 3 és fél évig nem lesz eső. Nem a politikai befolyása volt a lényeg, hanem az Élő Istenbe vetett hitének mélysége. Nekünk is a szívünket vizsgálja az Úr, és akkor enged bepillantást terveibe, ha teljes hittel keressük az Ő arcát.

Néha hosszú küzdelem az imaharc. Illés később hétszer borult le Isten elé esőért könyörögve. Erős hittel, kitartóan imádkozott. Lehet, hogy közben voltak mélypontjai, de nem adta fel a harcot. Amikor imaéletünkben mélységeket élünk meg, legyen előttünk példa Illés töretlen hite.

Soha nem az imádság gyógyít, hanem maga Isten akarata. Az ő akarata pedig elsősorban az, hogy a szellemünket gyógyítsa meg. Merjünk bűnt vallani, hogy tiszta lélekkel állhassunk előtte.

Ne szégyelljünk segítséget kérni, ha elfáradunk. Mózes mellett is ott álltak társai, amikor szüksége volt rájuk, és tartották felemelt kezeit, amíg Isten segítségével Izrael serege győzelmet nem aratott Amálék felett. (2Mózes 17. fejezet)

A mi Édesatyánk egyetlen imádságunkat sem engedi elveszni, Ő számon tartja azokat és kellő időben válaszol rájuk.