2018. június 4., hétfő

2018.05.27. Kovács Dániel - Isten gyermekeivé leszünk

"Mindazoknak, akik befogadták őt, lehetőséget adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek"
János 1:12



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


Isten gyermekeivé leszünk


 Alapige: János 1:9-14

 „Az igazi világosság, mely minden embert megvilágít, érkezőben volt már a világra. A világban volt és a világ rajta keresztül támadt, de a világ nem ismerte őt fel. A sajátjába jött, de az övéi be nem fogadták. Ám mindazoknak, akik befogadták őt, lehetőséget adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek, azoknak, akik nevében hisznek, az õ nevében, aki nem vérből, sem a hús akaratából, sem a férfi akaratából nem született, hanem Istenből. Az Ige hússá lett, közöttünk vett szállást és mi megláttuk dicsőségét, mely olyan volt, mint az Atya mellől érkező Egyszülöttnek dicsősége: kegyelemmel és igazsággal teli.” (Csia Lajos fordítása szerint)
Ahhoz, hogy Isten gyermekeivé legyünk, be kell Jézust fogadnunk. Amíg azonban nem ismerjük Őt fel, nem leszünk erre képesek. Honnan tudhatjuk tehát, hogy ki Jézus, hogy felismerhessük, és mit jelent Isten gyermekének lenni?



Mit mond a Biblia Jézusról? Jézus, a hússá, testté lett Ige a fenti igeszakasz szerint nem karácsonykor született meg: „a világ rajta keresztül támadt”, vagyis Isten már a világ teremtésekor sem volt egyedül. János könyvének az elején ezt olvashatjuk „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi nem lett, ami létrejött.” Vagyis Jézus már a világ teremtésekor jelen volt. Mózes első könyve is e szavakkal számol be a teremtésről: „Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá” (1Mózes 1:26)
I.        Jézus, az Ige, aminek (akinek) a hatására minden létrejött, ugyanilyen alkotó erővel bírt már azelőtt is, hogy a földre jött volna az ezt megelőző korokban élt emberek száján keresztül.
·         Mózesnek olyan szavakat adott a szájába, amelyek olyan hatalommal bírtak, hogy a Fáraó elengedte az Úr népét;
·         A próféták akár életük kockáztatása árán is elmondták a királyoknak az Istentől kapott igéket, akik végül ezekre hallgatva győzelemre jutottak;
·         Isten Igéje szól Jónáson keresztül Ninivében;
·         Jerikó falai leomlottak…
II.      Nem ismerték fel azonban sokan az Isten alkotó, teremtő Igéjét, sem ezen esetek kapcsán, sem pedig akkor, amikor ez az Ige testté lett közöttünk, amikor emberi formát öltve, Jézusként megszületett a világba: „A sajátjába (azaz a saját, általa teremtett világába) jött, de az övéi be nem fogadták.” Miért nem ismerték fel vajon?
·         Jézus emberi megjelenése megtévesztette őket, a hús-vér embert nézték, és képtelenek voltak ezen túllátni. Nem tudták elképzelni, hogy Isten egyszerűen, magát kiszolgáltatva testben lakjon;
·         A keresztre-feszítés a legnagyobb gonosztevőknek járt ki: „átkozott, aki fán függ”. Jézus azonban nem volt bűnös, vagy átkozott - Ő maga lett átokká értünk. És éppen ezzel mentett meg mindannyiunkat;
·         Az emberek egy dicsőséges Istent képzeltek el maguknak. Isten azonban nem a dicsőségét, hanem a kegyelmét akarta ezzel megmutatni, mintegy azt üzenve, hogy „Én nem ítéllek el téged, mert helyette elítélem magamat.” Jézust nem ölték meg! Ő önként adta oda az életét értünk! Mert Ő olyan istenség, aki megteheti, hogy odaadja, majd visszaveszi az életét.
III.    Három nappal keresztre feszítését követően vissza is vette megtört, sebekkel borított testét. Tamás ezeket a sebeket tapintotta, és neki mondta azt Jézus, hogy „Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak és hisznek.” (János 20:29)  Az idő, melyet Isten (Jézus alakban) a Földön töltött, csupán „táborozás” volt, nem végleg költözött ide. Újra nem láthatjuk, de ugyan úgy érzékelhetjük Őt, mint az eljövetele előtti időkben, vagy akár, amikor testben itt volt közöttünk. Jézus felismerhető, és meg is ismerteti magát, és a gyermekeivé tesz minket.


Mit jelent Isten gyermekének lenni?Ám mindazoknak, akik befogadták őt, lehetőséget adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek, azoknak, akik nevében hisznek
·         Egyenlőek vagyunk: „Felmegyek az én Atyámhoz, a ti Atyátokhoz”;
·         Jézus az Atyában testvéreivé tett minket;
·         A testvéreivé, a testvéreinkké tette a barátokat és a csőcseléket egyaránt;
·         Jézus nem rabszolga felszabadítást hirdet, de kimondja, hogy benne nincs szolga vagy úr, gazdag vagy szegény;
·         Istennek nincsenek unokái, csak gyerekei. A gyermek viszont lehet
a.       kisgyermek (frissen megtért), és akkor gondoskodni kell róla,
b.      ifjú, még nem önálló, de részt vállal a teherviselésben,
c.       felnőtt, aki gondoskodik magáról.
·         A gyermekek nem mindent értenek meg első szóra, és sokszor a kisebb testvérnek van igaza, aki még csak rövidebb ideje jár a hit útján és tapasztalatlanabb.
A legfontosabb pedig talán az, hogy szerető Atyánk van. A szülő rengeteg mindent vállal gyermekéért, míg az felnőtté érik. – Isten  éppen így van velünk.